Cara Mengaktifkan Perintah Suara pada iPhone Anda

Anda mungkin terbiasa membuat panggilan dan mengaktifkan aplikasi di iPhone anda dengan mengetuk layar dan meleret ke halaman melalui skrin. Setelah pengenalan Siri, yang tersedia dengan iOS 5 pada iPhone 4S, anda dapat menggunakan suara anda untuk memerintah peranti, membuat panggilan, mencari maklumat dan melancarkan aplikasi.

1

Ketuk aplikasi "Tetapan" di iPhone untuk menampilkan layar Pengaturan.

2

Tatal ke "Umum" dan ketiknya.

3

Ketuk "Siri" untuk memaparkan skrin Siri.

4

Pindahkan slaid "Mati" ke "Hidup". Mesej meminta anda mengesahkan tindakan anda. Ketuk butang "Aktifkan Siri" untuk mengesahkan tindakan anda dan menutup mesej.

5

Ketuk "Maklum Balas Suara" untuk menampilkan layar Maklum Balas Suara. Pilih "Sentiasa" jika anda mahu Siri mengucapkan responsnya sepanjang masa. Jika tidak, ia hanya bercakap apabila anda menggunakan iPhone anda dengan alat dengar atau memegangnya ke telinga anda. Ketuk "Siri" untuk kembali ke skrin sebelumnya.

6

Pindahkan slaid "Naik ke Bicara" ke "Hidup" sehingga anda dapat berbicara dengan Siri dengan menggerakkan iPhone ke telinga anda ketika layar menyala. Jika tidak, anda mengaktifkan Siri dengan menekan dan menahan butang "Rumah". Anda kini boleh bercakap dengan Siri untuk melaksanakan tugas.