Perkara untuk Membuat Laptop Anda Mempunyai Internet Lebih Cepat

Muat naik, muat turun dan penyemakan imbas yang tidak bermutu boleh memakan masa perniagaan anda, yang membawa kepada kos kewangan juga. Terdapat banyak sebab kelajuan sambungan Internet yang perlahan, dari virus hingga masalah perkakasan. Sama ada anda bekerja di rumah, di pejabat yang sibuk atau di mana sahaja, terdapat strategi dan produk untuk membantu meningkatkan kelajuan sambungan anda di komputer riba anda.

Perkakasan

RAM, memori komputer, dan pemproses mempengaruhi seberapa pantas komputer riba anda berjalan. Semakin tinggi bilangannya, semakin pantas kelajuannya. Sebagai contoh, RAM 4GB berjalan lebih pantas daripada 2GB. Kelajuan pemproses diukur dalam gigahertz, dan mesin 2 GHz berjalan lebih cepat daripada 1 GHz. Beberapa pemproses mempunyai lebih daripada satu "teras" - misalnya dual atau quad - yang juga biasanya menambah kelajuan. Anda boleh meningkatkan kedua-dua elemen komputer riba ini untuk mengalami masa pemuatan yang lebih pantas, dalam talian dan juga di luar.

Perisian hasad

Pasang dan jalankan program pengesanan dan penyingkiran adware dan virus. Walaupun tidak semua sypware mengandungi unsur jahat, trojan, virus dan adware semuanya dapat memperlambat prestasi komputer riba anda. Pastikan produk anti-malware anda sentiasa dikemas kini dan jalankannya secara berkala untuk membantu mengelakkan masalah. Pasang kemas kini keselamatan dan sediakan perlindungan seperti Windows Firewall. Meningkatkan ke versi terbaru sistem operasi dan penyemak imbas anda juga dapat membantu meningkatkan keselamatan dan kelajuan Internet anda.

Bersihkan

Buka komputer riba dengan memadam program yang tidak digunakan atau ketinggalan zaman. Windows mengandungi utiliti Pembersih Cakera, yang terdapat di Alat Sistem, untuk menghilangkan sisa tersebut. Menjalankan Disk Defragmenter dari System Tools juga membantu mempercepat dengan menyimpan fail dengan lebih tepat sehingga komputer riba dapat mencarinya dengan lebih cepat. Windows juga mempunyai utiliti untuk memeriksa sektor yang buruk. Klik kanan ikon cakera keras anda dan pilih "Properties," "Tools" dan "Check Now." Klik untuk meletakkan tanda semak di kotak dengan "Imbas dan cubalah pemulihan sektor buruk" dan klik "Mula." Selepas imbasan, pilih pilihan untuk memperbaikinya.

Perisian Pengoptimum

Beberapa program perisian secara automatik mengubah tetapan pada komputer riba anda untuk meningkatkan prestasi, menghasilkan penyemakan imbas yang lebih pantas. Muat turun, pasang dan jalankan program pengoptimum yang dapat melakukan imbasan tetapan anda dan menawarkan cadangan perubahan yang mungkin dilakukan dengan satu klik, sehingga pemula dapat membuat perubahan dengan selesa. Program sedemikian berfungsi dengan pelbagai sistem operasi, modem dan jenis sambungan Internet. Beberapa, seperti Max Internet Optimizer dan Speed ​​Guide TCP Optimizer, adalah percuma.