Cara Mengira Kos Bahan Langsung

Kos bahan langsung adalah komponen utama dari keseluruhan kos produk bersama dengan kos buruh langsung dan overhed pembuatan. Walaupun tidak ada kos perniagaan yang dapat tetap disebabkan perubahan dalam amalan pengurusan dalaman dan faktor pasaran luar, kos bahan langsung mungkin mengalami lebih banyak turun naik dari perubahan keadaan pembelian dan kawalan pembuatan yang berterusan. Memandangkan ketidakpastian kos pembuatan yang dipengaruhi oleh pembelian bahan dan proses pengeluaran, perniagaan sering menetapkan kos yang dirancang atau diharapkan untuk produk dengan menggunakan sistem penetapan kos standard.

Sediakan Sistem Pengekosan Piawai

Menetapkan sistem pengekosan standard untuk bahan langsung membantu perniagaan menjalankan operasi mereka tanpa perlu menunggu kos sebenar tersedia sebelum mengambil tindakan. Perniagaan pada mulanya dapat menanggung atau menganggarkan kos bahan langsung dengan menerapkan sistem penetapan biaya standard untuk menganggarkan jangkaan harga pembelian dan penggunaan produksi bahan langsung menggunakan informasi terbaik yang ada, kata Accounting Coach. Setelah menetapkan biaya bahan langsung yang dianggarkan, sebuah perniagaan dapat meneruskan rancangan pembelian dan produksi.

Sistem pengekosan standard mensyaratkan bahawa inventori bahan langsung yang dibeli direkodkan pada kos standard atau anggaran dan jumlah bahan langsung yang digunakan dalam pengeluaran juga dicatat pada kadar penggunaan yang dianggarkan, yang kemudian ditukar menjadi jumlah dolar berdasarkan kos standard . Dengan menggunakan kos standard untuk bahan langsung, perniagaan juga dapat merancang penjualan masa depan dan meramalkan keuntungan dalam keadaan yang diandaikan.

Persamaan Variasi Kos Bahan Langsung

Oleh kerana kos bahan langsung sebenar diketahui apabila pembelian telah selesai, perniagaan akan membandingkan perbezaan antara kos sebenar dan standard dengan mengira variasi harga bahan langsung. Katakan bahawa perniagaan telah menetapkan kos bahan langsung standard pada $ 20 seunit tetapi sebenarnya membeli bahan tersebut kemudian pada harga $ 25 per unit untuk 100 unit dengan jumlah keseluruhan $ 2,500 . Oleh itu, perniagaan mencatat pembayaran tunai atau akaun yang perlu dibayar sebanyak $ 2,500 , tetapi hanya $ 2,000 ( $ 20 seunit dikalikan dengan 100 unit) untuk inventori bahan pada bukunya, dengan perbezaan $ 500 dicatat sebagai perbezaan harga bahan langsung yang tidak menguntungkan.

Kos tambahan $ 500 disesuaikan dengan kos sebenar secara berkadar kemudian, bergantung pada jumlah inventori yang digunakan dalam pengeluaran, dan mengurangkan keuntungan yang diunjurkan.

Hitung Varians Kuantiti Bahan Langsung

Setelah jumlah sebenar bahan langsung yang digunakan dalam pengeluaran dilaporkan, perniagaan akan membandingkan perbezaan antara kuantiti sebenar dan standard dengan menghitung varians kuantiti bahan langsung. Sebagai laporan Alat Perakaunan, ini juga disebut sebagai varians penggunaan bahan langsung.

Anggap bahawa perniagaan telah menetapkan penggunaan bahan langsung pada 10 unit bahan untuk membuat satu unit produk tetapi menggunakan 12 unit bahan untuk setiap produk siap selama pengeluaran sebenarnya. Oleh itu, perniagaan mencatatkan nilai setiap produk siap pada $ 20 per unit dikalikan dengan 10 unit sama dengan $ 200 , dan nilai bahan yang sebenarnya digunakan dalam setiap produk pada $ 20 per unit didarabkan dengan 12 unit sama dengan $ 240 , dengan perbezaan $ 40 dicatat sebagai varians kuantiti bahan langsung yang tidak menguntungkan.

Kos tambahan $ 40 untuk membuat setiap produk kemudian disesuaikan dengan produk sebenar dan mengurangkan keuntungan yang diunjurkan.

Hitung Kos Bahan Langsung Sebenar

Kedua-dua varians harga bahan langsung dan varians kuantiti menyumbang kepada penyimpangan kos bahan langsung sebenar dari anggaran kos bahan langsung standard. Perniagaan dijangka menghasilkan setiap produk akhir dengan harga bahan langsung $ 200 dengan menggunakan 10 unit bahan pada harga $ 20 seunit. Tetapi ia sebenarnya menghabiskan tambahan $ 5 untuk membeli setiap unit bahan dan menggunakan 12 unit untuk membuat setiap produk akhir, menghasilkan perbezaan harga $ 60 .

Menggabungkan varians harga $ 60 dan varians kuantiti $ 40 membawa kepada kos tambahan $ 100 dalam bahan langsung. Oleh itu, kos bahan langsung sebenar dikira sebagai $ 200 dalam kos standard ditambah kos tambahan $ 100 , sama dengan jumlah $ 300 .