Cara Mengedit Latar Belakang Tumblr

Anda boleh mengedit beberapa atribut tema lalai di Tumblr melalui antara muka Web, termasuk warna latar dan gambar tajuk. Sebagai contoh, anda boleh mengedit warna latar belakang anda dan menukar gambar tajuk menjadi gambar pilihan anda, semuanya tanpa mengedit kod secara langsung. Walaupun anda juga dapat memasukkan kod tambahan untuk menyesuaikan latar belakang anda lebih jauh menggunakan alat Edit HTML, membuat perubahan dasar pada latar belakang tidak mengharuskan anda menulis kod.

1

Log masuk ke Tumblr dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Papan pemuka Tumblr anda dipaparkan.

2

Klik ikon roda gigi di bar navigasi atas untuk membuka halaman Tetapan.

3

Klik tajuk blog anda di menu sebelah kiri untuk membuka skrin Tetapan untuk blog Tumblr anda.

4

Klik butang "Sesuaikan" di bahagian Tema untuk membuka menu Sesuaikan di panel kiri.

5

Klik pilihan "Latar Belakang Warna" untuk memaparkan pemilih warna.

6

Klik pada warna latar belakang yang dikehendaki, dan kemudian klik "X" di sudut kiri atas pemilih warna untuk menutup alat. Warna latar berubah. Dari menu Edit, Anda juga dapat langsung mengakses kod HTML dengan mengklik "Edit HTML" di bagian atas halaman untuk membuka jendela Pengeditan HTML di panel kiri dan mendapatkan akses langsung ke kod HTML.

7

Klik butang "Muat Naik" di bahagian Gambar Tajuk untuk menukar grafik tajuk. Pemilih fail dibuka. Navigasi ke dan klik pada gambar baru, dan kemudian klik "Buka." Grafik baru dimuat naik sebagai tajuk blog anda.

8

Klik "Simpan" untuk menyimpan perubahan anda, dan kemudian klik "Tutup" untuk menutup panel pengeditan. Perubahan anda disimpan dan halaman mengarahkan kembali ke papan pemuka anda.