Apakah Tujuan Firewall?

Firewall adalah bahagian penting pertahanan perniagaan anda daripada ancaman elektronik. Berkhidmat sebagai penjaga pintu antara pelayan syarikat anda dan dunia luar, firewall yang dijaga dengan baik tidak hanya akan menjaga ancaman luaran, tetapi juga dapat memberi peringatan kepada anda tentang masalah yang lebih halus dengan memintas data keluar juga. Dipasangkan dengan rangkaian anti-malware yang terpelihara dengan baik, firewall dapat menyelamatkan perniagaan anda dari menghabiskan masa dan wang untuk menangani jangkitan virus atau serangan penggodam.

Firewall

Firewall adalah perisian yang terdapat di antara komputer atau rangkaian dan Internet. Menyambungkan komputer terus ke rangkaian global adalah seperti membiarkan pintu depan anda terbuka, yang membolehkan orang luar mendapat akses percuma ke sistem anda. Segala permintaan akan diserahkan ke sistem yang rentan, memungkinkan pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab untuk mengeksploitasi komputer anda untuk keuntungan mereka sendiri. Firewall berfungsi untuk menyekat permintaan yang tidak sah ini, hanya melalui lalu lintas yang ditentukan.

Penapisan

Tujuan utama firewall adalah penyaringan paket. Apabila komputer mengirim permintaan ke seluruh Internet, komputer menggunakan bentuk paket kecil, yang bergerak melalui jaringan ke tujuan mereka. Pelayan sasaran bertindak balas dengan paket data sendiri, yang kembali di sepanjang laluan yang sama. Firewall memantau setiap paket yang melaluinya, dengan mempertimbangkan sumber, tujuan dan jenis data apa yang terdapat di dalamnya, dan membandingkan maklumat tersebut dengan set peraturan dalamannya. Sekiranya firewall mengesan bahawa paket tersebut tidak dibenarkan, ia akan membuang data. Biasanya, firewall membenarkan lalu lintas dari program biasa seperti e-mel atau penyemak imbas Web, sementara membuang kebanyakan permintaan masuk. Anda juga boleh mengkonfigurasi firewall untuk melarang akses ke laman web atau perkhidmatan tertentu untuk mengelakkan pekerja mengakses sumber yang tidak berfungsi semasa waktu.

Pembalakan

Aspek penting lain dari firewall adalah kemampuannya mencatat lalu lintas yang melaluinya. Dengan mencatat maklumat dari paket yang melewati atau yang dibuang, ia dapat memberi anda gambaran yang jelas mengenai jenis lalu lintas yang dialami oleh sistem anda. Ini sangat berguna dalam mengenal pasti sumber serangan luaran, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk memantau aktiviti pekerja anda secara dalam talian untuk mencegah kehilangan produktiviti.

Ancaman Dalaman

Walaupun tujuan utama firewall adalah untuk menjaga penyerang keluar, ia juga berfungsi dengan tujuan yang penting dengan memantau sambungan keluar. Banyak jenis perisian hasad akan menghantar isyarat setelah mereka mengambil alih sistem, yang membolehkan penulis mencetuskan tindakan tertentu atau bahkan mengendalikan komputer dari jauh. Firewall dapat memberi amaran kepada anda apabila program yang tidak diketahui cuba "menelefon rumah", memberi tahu anda kemungkinan jangkitan malware dan membolehkan anda mematikannya sebelum menyebabkan kerosakan besar pada rangkaian anda. Menangani serangan malware sebelum ia diaktifkan akan menjadikan pekerja anda produktif, melindungi data syarikat penting dan menjimatkan kos anda untuk menyelesaikan masalah dengan perisian keselamatan lain.