Empat Kaedah Kelebihan Persaingan

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk mendapatkan kelebihan daya saing di pasar, dan banyak perniagaan akan menumpukan pada beberapa kaedah yang benar-benar dicuba dan benar untuk mendapatkan persaingan. Kaedah ini dapat diklasifikasikan kepada empat kategori yang berbeza yang menjadi asas untuk memahami bagaimana perniagaan berusaha bersaing.

Petua

Empat kaedah utama untuk memperoleh kelebihan daya saing adalah kepemimpinan kos, pembezaan, strategi bertahan dan pakatan strategik.

Produk Sama, Harga Lebih Rendah

Kepemimpinan kos adalah kelebihan daya saing pertama yang sering dicuba oleh perniagaan. Kepemimpinan kos sebagai kelebihan berlaku apabila perniagaan dapat menawarkan produk berkualiti yang sama dengan pesaingnya, tetapi pada harga yang lebih rendah. Untuk menggunakan strategi ini, syarikat mesti mencari cara untuk menghasilkan barang dengan kos yang lebih rendah melalui kesempurnaan kaedah pengeluaran atau dengan penggunaan sumber dengan cara yang lebih efisien daripada pesaing.

Faktor lain, seperti teknologi proprietari, juga boleh menjadi faktor kelebihan ini. Kepemimpinan kos dapat diklasifikasikan sebagai strategi yang menyinggung , di mana perniagaan berusaha mengusir pesaing dari pasaran dengan menggunakan strategi harga secara konsisten yang dirancang untuk memenangkan pengguna.

Produk Berbeza Dengan Atribut Yang Berbeza

Pembezaan adalah strategi kedua yang sering digunakan oleh perniagaan untuk memisahkan diri daripada pesaing. Dalam strategi pembezaan, kos rendah adalah salah satu daripada banyak kemungkinan faktor yang boleh mengetepikan perniagaan daripada orang lain. Perniagaan yang membezakan diri mereka biasanya mencari satu atau lebih atribut yang boleh dipasarkan yang dapat memisahkan mereka daripada pesaing mereka. Mereka kemudian menemui segmen pasaran yang menganggap atribut tersebut penting dan memasarkan kepada mereka.

Proses ini juga dapat berjalan ke arah lain dengan perniagaan melakukan penyelidikan untuk menentukan perkara yang paling penting oleh pengguna dan kemudian mengembangkan pasaran khusus untuk produk atau ciri tersebut.

Pegang Posisi Anda Melalui Strategi Pertahanan

Cara lain untuk perniagaan memperoleh kelebihan daya saing adalah dengan menggunakan strategi bertahan . Kelebihan yang diperoleh oleh strategi jenis ini adalah memungkinkan perniagaan untuk menjauhkan diri dari persaingannya, dengan cara tertentu, dengan mengekalkan kelebihan daya saing yang telah diperolehnya. Oleh itu, strategi ini berkait rapat dengan pembezaan dan kepemimpinan kos kerana ini adalah kaedah yang digunakan oleh perniagaan untuk mengekalkan kelebihan tersebut setelah ia dicapai.

Walaupun dua strategi lain lebih bersifat menyinggung, strategi ini menjadi kelebihan sebenarnya kerana semakin sukar bagi pesaing yang disebut untuk menawarkan tentangan yang nyata terhadap perniagaan.

Sumber Kolam Melalui Perikatan Strategik

Kelebihan daya saing juga dapat diperoleh oleh perniagaan yang mencari hubungan strategik dengan perniagaan lain dalam industri yang berkaitan atau dalam industri yang sama. Perniagaan harus berhati-hati untuk tidak melewati batas antara pakatan dan persekutuan. Pergaduhan berlaku apabila perniagaan dalam industri yang sama bekerjasama untuk mengawal harga secara buatan. Perikatan strategik, di sisi lain, lebih sejalan dengan usaha sama yang digunakan oleh perniagaan untuk mengumpulkan sumber dan mendapatkan pendedahan dengan mengorbankan pesaing lain yang bukan dalam pakatan.