Cara Menyahpasang Program di Linux

Pengedaran Linux seperti Ubuntu, Mint atau Debian biasanya mempunyai banyak program dan utiliti yang dipasang secara lalai yang mungkin atau mungkin tidak anda perlukan untuk perniagaan anda. Mungkin ada saatnya anda perlu menyingkirkan program yang disertakan dengan sistem anda atau program yang anda pasang sendiri yang tidak lagi memenuhi keperluan syarikat anda. Nasib baik, pengedaran Linux berasaskan Debian, seperti Ubuntu, membolehkan anda menyahpasang kebanyakan program dengan cepat menggunakan utiliti baris perintah apt-get atau aplikasi antara muka pengguna grafik seperti Pusat Perisian Ubuntu.

Menggunakan Pusat Perisian Ubuntu

1

Lancarkan Pusat Perisian Ubuntu.

2

Taipkan nama program yang ingin anda hapus di kotak carian Pusat Perisian, kemudian tekan kekunci "Enter". Sekiranya anda tidak ingat nama sebenar program, gunakan kata pertama nama program yang dipaparkan di panel atas sebagai istilah carian Pusat Perisian.

3

Klik nama program yang ingin anda alih keluar dari senarai hasil carian.

4

Klik butang "Buang".

5

Ketik kata laluan pentadbiran atau root anda apabila diminta, kemudian klik butang "Autentikasi".

Menggunakan Perintah Apt-Get

1

Lancarkan aplikasi Terminal Ubuntu.

2

Ketik perintah utiliti apt-get dengan suis "-hapus" untuk menyahpasang aplikasi dari sistem anda. Sebagai contoh, mengetik perintah "sudo apt-get -remove recordmydesktop" (tanpa petikan) akan memulakan proses membuang programmymydesktop sebaik sahaja anda memberikan kata laluan root atau pentadbiran anda.

3

Tekan kekunci "Enter", kemudian masukkan kata laluan anda untuk membuang program anda.