Apakah PPV dalam Perakaunan?

Kos bahan mentah berubah sepanjang masa dalam dunia perniagaan. Emas satu minggu naik, dan seterusnya turun. Kos kayu mungkin meningkat kerana kenaikan harga bahan bakar dan kemudian lebih rendah apabila harga diesel stabil. Dalam perkhidmatan makanan, harga ramuan, seperti susu dan telur, selalu berubah. Apabila perniagaan anda membeli barang lain untuk menghasilkan produk anda, anda mesti memasukkan kos bekalan ke dalam belanjawan anda pada awal tahun dan setiap bulan. Oleh kerana kos barang berubah, jumlah anggaran anda mungkin sedikit tinggi atau rendah. Untuk tujuan penganggaran, banyak syarikat menentukan kos standard pada awal setiap tahun yang digunakan sebagai anggaran harga barang sepanjang tahun. Istilah " varians harga pembelian ", atau varians PPV, digunakan untuk menunjukkan perbezaan antara anggaran dan kos sebenar dalam perakaunan.

Cara Menentukan PPV untuk Bekalan

Untuk mengira PPV untuk produk yang ditawarkan perniagaan anda, tolak anggaran kos atau standard bagi bahan mentah atau barang dari kos sebenar yang dilaporkan pada semua invois atau baucar yang diproses oleh syarikat anda dalam jangka masa tertentu, seperti satu bulan. Sekiranya anda mencari PPV per unit, bahagikan jumlah PPV dengan jumlah unit yang dibeli oleh perniagaan anda. Untuk menentukan jumlah PPV untuk pesanan tertentu, tolak jumlah standard dari jumlah sebenar.

Contoh :

Mary's Craft Shop membina batang kayu. Syarikat ini membeli kayu secara pukal dan menganggarkan kos untuk kayu pada $ 10,000 sebulan pada awal tahun anggaran. Musim hujan dan kenaikan harga bahan bakar pada musim bunga menyebabkan kenaikan $ 2,500 dalam pesanan standardnya, menjadikan jumlah baru $ 12,500. Untuk mengira PPV, tolak anggaran kos dari harga pembelian sebenar, atau $ 12,500 - $ 10,000 untuk mencapai $ 2,500 PPV.

Apa maksud PPV untuk Perniagaan?

Dalam beberapa kes, anda berakhir dengan PPV positif. Pada masa lain, nilai PPV adalah negatif. PPV positif bermaksud barang berharga lebih tinggi daripada yang anda jangkakan, dan kos barang meningkat. PPV negatif bermaksud barang berharga lebih rendah daripada anggaran anda, dan perniagaan menjimatkan wang.

Dengan PPV yang positif pada pesanan bekalan anda, atau peningkatan perbelanjaan, anda perlu mempertimbangkan kesannya ke atas. Sekiranya anda terus menjual produk siap anda dengan jumlah yang sama tanpa mengubah perbelanjaan anda yang lain, keuntungan anda akan berkurang. Untuk memastikan keuntungan anda sama, anda perlu menaikkan harga produk siap atau mengurangkan kos di tempat lain. PPV negatif sama dengan keuntungan yang lebih besar jika semua kos operasi anda tetap sama.

Cara Merakam PPV pada Buku

Walaupun cara yang tepat untuk memasukkan maklumat harga pesanan bekalan bergantung pada penyediaan perakaunan khusus anda, maklumat asasnya tetap sama. Dengan perakaunan PPV , apabila pesanan dibuat, anda membuat entri dengan debit dalam jumlah anggaran kos, ditentukan dengan mengalikan jumlah produk dengan jumlah standard. Setelah invois diterima, jumlah sebenar dimasukkan sebagai kredit. Penyertaan terakhir untuk pesanan ini adalah PPV. PPV positif dimasukkan sebagai kredit, sementara yang negatif dimasukkan sebagai debit.

Faktor yang Menyumbang kepada PPV

Inflasi adalah penyumbang utama perbezaan jumlah standard sepanjang tahun. Untuk bekalan yang diminati atau kekurangan bekalan, kos sebenar boleh berubah jauh dalam setahun, sementara bekalan yang lebih stabil mungkin tidak banyak berubah sama sekali. Faktor lain yang menyumbang kepada jumlah standard yang lebih tinggi atau lebih rendah adalah memesan dari pembekal yang berbeza dan menggantikan penawaran yang lebih rendah atau lebih baik sekiranya barang khas anda tidak tersedia.