Struktur Organisasi Tanpa Sempadan

Secara sederhana, organisasi tanpa sempadan adalah organisasi tanpa sempadan; yang tidak terbatas pada dinding pejabatnya yang menyekat. Apabila anda melihat organisasi tradisional, anda dapat melihat yang jelas dengan sempadan di kedua-dua satah menegak dan mendatar dan hierarki di mana sahaja. Organisasi seperti ini mempunyai struktur perniagaan yang sangat mekanistik.

Organisasi tanpa sempadan sangat berbeza dari ini. Ini adalah organisasi di mana tidak ada struktur utama dan pendekatan utama untuk perniagaan adalah dengan membiarkan maklumat mengalir dengan bebas dan idea menjadi pendorong kecekapan, inovasi, pertumbuhan syarikat. Syarikat sedemikian dibina untuk melakukan satu perkara dengan sangat baik: untuk terus hidup dalam dunia yang sentiasa berubah.

Konsep organisasi tanpa sempadan pertama kali dirumuskan oleh mantan ketua Jeneral Electric Jack Welch, yang juga kebetulan menjadi otoritas dalam topik pengurusan. Dia ingin memecahkan halangan, atau batasan, yang ada pada masa itu di antara pelbagai bahagian syarikat. Menurut falsafahnya, kriteria yang paling penting dari organisasi tanpa sempadan adalah fleksibiliti dan kemampuan menyesuaikan diri.

Karakteristik lain yang menentukan organisasi tanpa had adalah bahawa mereka cukup mahir teknologi dan akan menggunakan alat terbaru dan terhebat yang dibawa oleh teknologi untuk menjadikannya lebih mudah untuk memecahkan sempadan yang secara tradisinya tidak dapat dipecahkan. Jadual kerja yang fleksibel dan kolaborasi maya adalah beberapa contoh alat tersebut.

Ketika berkaitan dengan pekerja di organisasi tanpa sempadan, mereka sering mempunyai projek mereka sendiri untuk diusahakan dan sasaran yang mesti mereka capai. Mereka bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pekerjaan mereka sendiri dan banyak bekerja dengan cara terbaik untuk mencapai hasil yang diharapkan daripada mereka. Kebebasan pekerja jauh lebih besar dalam organisasi seperti ini.

Berdasarkan definisi mereka, organisasi tanpa sempadan beroperasi tanpa sempadan. Itu bermaksud bahawa mereka sering mempunyai tenaga kerja yang merangkumi banyak negara. Oleh itu, pekerja akan datang dari pelbagai negara, dengan budaya dan latar belakang yang berbeza. Pekerja seperti itu harus disatukan untuk bekerja secara aman, bertoleransi, dan harmoni untuk mencapai matlamat organisasi. Akibatnya, organisasi seperti itu sering mengandungi visi dan etika dan nilai-nilai teras yang kuat yang mengikat pekerja tanpa mengira perbezaan individu mereka.

Ciri-ciri Organisasi Tanpa Sempadan

Salah satu perkara yang paling menarik mengenai syarikat tanpa sempadan adalah bahawa terdapat sedikit komunikasi tatap muka antara pekerja. Organisasi seperti ini sangat bergantung pada teknologi. Pekerja terutama berkomunikasi menggunakan teknologi, seperti melalui teks, e-mel, media sosial, dan pelbagai kaedah komunikasi maya yang lain. Ini memungkinkan mereka berkomunikasi antara satu sama lain dari mana sahaja mereka tanpa harus berada secara fizikal di kawasan yang sama.

Pekerja juga sering melakukan telecommute dalam organisasi tanpa sempadan, yang bermaksud bahawa mereka sebenarnya tidak perlu muncul di tempat kerja. Mereka boleh menggunakan perisian persidangan video dan kolaborasi maya untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan bekerjasama dalam projek. Oleh itu, mereka tidak perlu menangani halangan yang dikenakan secara geografi untuk bekerjasama.

Di syarikat sedemikian, kerana pekerja tidak perlu selalu datang ke pejabat, biasanya ada jadual kerja yang fleksibel yang membolehkan pekerja bekerja pada waktu yang paling sesuai untuk mereka, terutama ketika mereka bekerja dari negara lain di zon waktu yang sama sekali berbeza. Ini memudahkan pekerja mencapai keseimbangan kerja-kehidupan

Ciri lain syarikat seperti itu adalah bahawa wewenang untuk membuat keputusan diletakkan tepat di tangan pekerja. Mereka dapat membuat keputusan dan mempunyai tanggungjawab sepenuhnya untuk tugas dan projek yang diserahkan kepada mereka. Ini menjadikan syarikat jauh lebih efisien daripada yang tradisional kerana dapat berubah dengan lebih cepat dan menyesuaikan diri dengan perubahan faktor luaran.

Apakah Peranan Pekerja dalam Organisasi Seperti Itu?

Di syarikat tanpa sempadan, pekerja, walaupun mereka tidak perlu berada di bilik yang sama, tidak bekerja secara terpisah. Mereka biasanya merupakan sebahagian daripada pasukan besar yang mengerjakan salah satu daripada banyak projek.

Kaedah moden digunakan di syarikat seperti pengurusan rantaian bekalan yang lebih baik, kaedah tepat pada waktunya, dan pengurusan kualiti pada setiap langkah.

Untuk menjadi pekerja yang berjaya di syarikat tanpa sempadan, anda seharusnya dapat merasa selesa dan berada di rumah dalam persekitaran yang penuh dengan kekacauan. Tempat kerja seperti ini berbentuk bebas dan sangat sedikit dalam kaedah dan peraturan yang ketat. Biasanya, keputusan dipandu oleh visi bersama dan etika yang kuat.

Anda juga harus menjadi orang yang senang bekerja dengan banyak orang dari pelbagai latar belakang. Terdapat banyak rangkaian dan koordinasi yang terlibat sehingga anda seharusnya dapat mengatasinya.

Ciri lain pekerja yang berkembang dalam organisasi seperti itu ialah mereka adalah pemikir yang sangat bebas dan bermotivasi diri untuk menetapkan dan mencapai tujuan mereka sendiri. Salah satu ciri utama organisasi tradisional ialah terdapat banyak hierarki. Penyelia, pengurus, pengurus kanan, pengarah, dan sebagainya. Di setiap peringkat, anda mempunyai seseorang yang memberitahu anda apa yang harus dilakukan dan bagaimana untuk melakukannya dan kemampuan anda untuk membuat keputusan sendiri adalah terhad dan hanya akan semakin terhad ketika anda melangkah lebih jauh ke hierarki.

Dalam organisasi tanpa sempadan, bagaimanapun, pengawasan sangat sedikit dengan sangat sedikit orang untuk memberitahu anda apa yang harus dilakukan. Biasanya, organisasi membenarkan aliran maklumat yang mencukupi sehingga semua pekerja tahu apa tujuan organisasi berskala besar dan jangka panjang. Mereka kemudian diberi penerangan mengenai proyek apa yang mereka ambil dan apa yang diharapkan dari mereka dalam projek tersebut. Itu bererti mereka bertanggung jawab penuh untuk mengetahui cara terbaik untuk mencapai hasil yang diharapkan daripada mereka menggunakan kaedah mereka sendiri, asalkan selaras dengan visi, etika, dan nilai syarikat.

Di syarikat sedemikian, pekerja menjadi pengurus diri mereka sendiri dan penyelaras projek mereka sendiri. Ini menjadikan mereka lebih hebat dari pekerjaan mereka dan memberi mereka keyakinan terhadap kemampuan mereka untuk menyesuaikan diri dengan tuntutan situasi. Ini juga membentuk etika kerja yang sangat kuat di dalamnya.

Jenis Organisasi Tanpa Batas

Terdapat empat jenis organisasi tanpa had utama:

  • Organisasi modular.
  • Organisasi pakatan strategik.
  • Organisasi rangkaian.
  • Organisasi maya.

Organisasi modular dan maya akan menggunakan semua fungsi yang tidak penting untuk tujuan utamanya dan hanya menumpukan pada perkara yang penting.

Organisasi pakatan strategik terbentuk apabila dua syarikat yang berada dalam industri yang sama atau berkaitan membentuk pakatan yang akan menguntungkan kedua-duanya.

Organisasi rangkaian mirip dengan organisasi modular atau maya di mana mereka akan menggunakan fungsi perniagaan mereka. Walau bagaimanapun, sementara organisasi maya dan modular hanya akan melakukan outsourcing apa yang tidak penting, organisasi rangkaian akan melakukan outsourcing walaupun perkara penting, seperti perakaunan dan SDM. Ini membolehkan mereka mempunyai fokus tajam pada perniagaan teras syarikat mereka.

Pertimbangan yang perlu dibuat

Walaupun mereka disebut tanpa sempadan, organisasi ini masih memerlukan batas dalam situasi tertentu, seperti ketika mereka perlu membina pasukan yang sangat fokus yang bekerja pada tugas-tugas tertentu. Kegiatan ini akan tetap fleksibel, bagaimanapun, kerana mereka mungkin memerlukan penyusunan semula dengan keadaan yang berubah.