Apakah Punca Pemfailan Late S Corp yang munasabah?

Syarikat S adalah penunjukan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri yang membolehkan syarikat yang memenuhi kriteria tertentu membayar cukai semata-mata di peringkat pemegang saham. Sekiranya anda ingin menetapkan perniagaan yang ada sebagai syarikat S, anda mesti mengemukakan pilihan raya dengan IRS dalam waktu yang ditentukan. Sekiranya anda gagal memfailkan penunjukan ini dalam jangka masa yang diperlukan, IRS menganggap pemfailan itu lewat dan menolak permohonan tersebut. Walau bagaimanapun, IRS memang melegakan pemfailan lewat kerana sebab yang munasabah.

Petua

Sebab yang munasabah adalah bahawa presiden syarikat, ketua pegawai eksekutif atau orang bertanggungjawab yang serupa diabaikan untuk mengemukakan pilihan raya, atau profesional atau akauntan cukai syarikat anda diabaikan untuk melakukannya. Sebab lain yang boleh diterima ialah syarikat anda atau pemegang sahamnya tidak mengetahui keperluan untuk mengemukakan pilihan raya atau tidak tahu mereka perlu mengemukakan pilihan raya terlebih dahulu.

Peraturan S Corporation

Pemilik perniagaan dengan syarikat S melaporkan aliran pendapatan atau kerugian syarikat pada penyata cukai peribadi mereka dan membayar cukai ini pada kadar cukai pendapatan individu mereka. Syarikat S adalah syarikat domestik dengan tidak lebih dari 100 pemegang saham dan satu kelas saham. Hanya individu, harta tanah, dan amanah tertentu yang boleh memiliki saham dalam syarikat S.

Tarikh Akhir Pemfailan Pilihan Raya

Menurut IRS, syarikat yang memilih status korporat S harus melengkapkan dan mengemukakan Borang 2553, Pemilihan oleh Perbadanan Usaha Kecil selewat-lewatnya dua bulan dan 15 hari setelah permulaan tahun pajak ketika pilihan raya akan berlaku. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk memilih status syarikat S untuk tahun pajak 2019, anda mesti memfailkan Borang 2553 selewat-lewatnya pada 15 Mac 2019. Sebagai alternatif, anda boleh membuat pemilihan pada bila-bila masa sepanjang tahun cukai sebelum tahun cukai ketika pilihan raya diadakan untuk berkuatkuasa. Sebagai contoh, syarikat yang memilih status syarikat S untuk tahun 2019 boleh mengajukan pilihan raya pada bila-bila masa pada tahun 2018.

Keperluan Pelepasan IRS

IRS akan memberikan kelegaan untuk pilihan raya lewat sekiranya syarikat anda dapat menunjukkan bahawa sebab-sebab yang munasabah menyebabkan kegagalan anda mengemukakan tepat pada waktunya. Untuk memenuhi syarat pelepasan ini, anda mesti memenuhi semua kelayakan untuk menjadi syarikat S kecuali pengajuan tepat pada masanya dan tidak boleh mengemukakan penyata cukai untuk tahun cukai yang berkenaan. Anda mesti memasukkan Borang 2553 dengan penyataan penyata cukai 1120S anda. Di samping itu, pemegang saham yang penyata cukai akan dipengaruhi oleh pemfailan syarikat S tidak boleh mengemukakan penyata cukai peribadi mereka atau tidak dapat mengajukan yang tidak sesuai dengan pemfailan S corporation.

Sebab-sebab yang munasabah diterima

Dalam kebanyakan kes, IRS cukup lunak ketika memberikan bantuan dan membenarkan syarikat memilih status syarikat S pada tahun yang dimaksudkan. Penting untuk diingat bahawa sebab yang munasabah berbeza-beza, dan IRS tidak menerbitkan senarai. Walau bagaimanapun, jurnal cukai dan dokumen mahkamah menunjukkan bahawa sebab-sebab tertentu yang munasabah hampir selalu dibenarkan.

Dua sebab munasabah yang dapat diterima adalah bahawa presiden syarikat, ketua pegawai eksekutif atau orang bertanggungjawab yang serupa diabaikan untuk mengemukakan pilihan raya, atau profesional atau akauntan cukai syarikat anda diabaikan untuk melakukannya. Sebab lain yang boleh diterima ialah syarikat anda atau pemegang sahamnya tidak mengetahui keperluan untuk mengemukakan pilihan raya atau tidak tahu mereka perlu mengemukakan pilihan raya terlebih dahulu.