Cara Menguruskan Pengapungan Tunai

Aliran tunai yang mencukupi untuk membayar pembekal, pekerja dan pemiutang sangat penting untuk kejayaan perniagaan anda. Cara untuk memastikan aliran tunai yang mencukupi adalah dengan menguruskan tunai perniagaan anda dengan betul, yang memerlukan anda mengoptimumkan pengumpulan dan pengeluaran wang tunai. Menguruskan pengapungan tunai syarikat anda memainkan peranan pengurusan tunai yang penting.

Float Tunai Ditentukan

Secara umum, pengapungan tunai merujuk kepada perbezaan antara baki tunai yang dicatatkan dalam akaun tunai sistem perakaunan anda dan jumlah tunai yang ditunjukkan dalam baki akaun bank syarikat anda, menurut Lumen Learning. Float pembayaran berlaku semasa anda menulis cek dan penerima belum menguangkan cek tersebut. Pengecualian kutipan berlaku semasa anda memasukkan cek tetapi bank belum mengreditkan akaun anda. Float bersih adalah jumlah pengeluaran dan pelampung pengumpulan.

Float Akaun Bank

Float pengeluaran memberi anda wang tambahan dalam akaun anda selama satu atau beberapa hari, sementara pengumpulan wang mengeluarkan wang dari akaun bank anda selama satu atau beberapa hari, menurut Universiti Salisbury. Untuk pengurusan apungan yang berkesan, anda mesti meningkatkan pengapungan pengeluaran dan mengurangkan pengapungan pengumpulan anda. Dengan kata lain, anda mesti memperlahankan pengeluaran dan mempercepat pengumpulan.

Urus Float Pembayaran

Untuk pembayaran, pilihlah untuk menghantar cek kepada vendor apabila mungkin. Walaupun pemberi pinjaman dan pemiutang tertentu - misalnya, syarikat utiliti dan tuan tanah syarikat anda - menilai caj lewat jika mereka tidak menerima cek anda pada waktu tertentu, kebanyakan vendor tidak.

Anda akan mempunyai masa pengeposan, waktu pemprosesan dan waktu yang diperlukan bagi bank untuk benar-benar membersihkan sistem perbankan dan memindahkan dana dari akaun bank perniagaan anda. Contoh pengapungan tunai khusus ini disebut sebagai apungan mel. Walaupun anda menghantar cek untuk penerimaan satu atau dua hari sebelum tarikh akhir, penerima masih perlu memproses cek dan menyimpannya. Ini memberi anda lebih banyak pengembalian daripada yang anda miliki jika anda membayar melalui pemindahan dana elektronik atau pemindahan langsung.

Urus Koleksi Terapung

Untuk mempercepat pengumpulan koleksi anda, anda mesti memampatkan masa antara menerima wang tunai dan cek dan memasukkannya ke bank. Untuk melakukan ini, anda boleh menetapkan kotak pejabat pos untuk semua pembayaran invois. Ini mengurangkan kemungkinan cek hilang dalam surat dalam perjalanan ke pejabat anda.

Di samping itu, anda boleh menyediakan deposit jauh dengan bank anda. Ini akan membolehkan anda menyimpan cek pada hari mereka masuk, sebaik sahaja penjaga buku atau kerani pembayaran anda merekodkan cek tersebut dalam sistem perakaunan anda. Sebagai alternatif, bagi pelanggan yang membayar jumlah yang sama setiap bulan, anda boleh memberikan slip pembayaran yang membolehkan mereka mengarahkan deposit mereka ke akaun cek syarikat anda.