Bagaimana Monopoli Mempengaruhi Perniagaan dan Pengguna?

Sebagai penyedia tunggal produk atau perkhidmatan, monopoli tidak mempunyai persaingan dan tidak ada sekatan harga. Monopoli menggunakan paten, penggabungan, dan pengambilalihan untuk mendapatkan dominasi industri dan mencegah kemasukan pasaran. Sekiranya dibiarkan tanpa pengawasan dan tidak diatur, monopoli boleh memberi kesan buruk kepada perniagaan, pengguna dan juga ekonomi.

Harga, Penawaran dan Permintaan

Potensi monopoli untuk menaikkan harga selama-lamanya adalah yang paling kritikal merugikan pengguna. Kerana tidak memiliki persaingan industri, harga monopoli adalah harga pasar dan permintaan adalah permintaan pasar. Walaupun dengan harga tinggi, pelanggan tidak akan dapat mengganti barang atau perkhidmatan dengan alternatif yang lebih berpatutan.

Sebagai pembekal tunggal, monopoli juga boleh menolak untuk melayani pelanggan. Sekiranya monopoli enggan menjual barang penting kepada syarikat, ia berpotensi untuk menutup perniagaan tersebut secara tidak langsung. Sekiranya pembekal menjual kepada pengguna, ia boleh menolak untuk melayani kawasan yang memiliki potensi keuntungan yang lebih rendah, yang dapat memiskinkan wilayah.

Monopoli Semula Jadi dapat Mengurangkan Kos

Monopoli semula jadi, seperti sistem air dan kumbahan, dapat mencegah pertindihan infrastruktur dan dengan itu mengurangkan kos berpotensi kepada pengguna. Monopoli semula jadi yang dijalankan oleh organisasi bukan keuntungan dan pemerintah tempatan mampu menjaga harga yang cukup rendah untuk memberikan perkhidmatan kepada kebanyakan orang awam. Apabila monopoli dimiliki secara peribadi oleh organisasi nirlaba, harga boleh menjadi jauh lebih tinggi daripada di pasaran yang kompetitif. Hasil daripada harga yang lebih tinggi, lebih sedikit pengguna yang dapat membeli barang atau perkhidmatan, yang dapat merugikan di kawasan pedesaan atau miskin.

Akibat Ekonomi Monopoli

Ada yang berpendapat bahawa monopoli bermanfaat kerana syarikat yang sangat menguntungkan cenderung mengalirkan lebih banyak dana ke dalam penyelidikan dan pembangunan. Kerana monopoli berada dalam posisi dominan, ia dapat menanggung risiko yang berkaitan dengan inovasi dengan selesa. Walau bagaimanapun, monopoli yang sangat menguntungkan juga mungkin mempunyai sedikit insentif untuk peningkatan selagi pengguna masih menunjukkan keperluan untuk produk atau perkhidmatan mereka sekarang. Sebagai perbandingan, perniagaan di pasar yang kompetitif dapat bersaing dengan membuat perubahan pada produk dan perkhidmatan yang ada dan menurunkan harga.

Monopoli memastikan terdapat halangan yang tinggi untuk masuk dan dengan itu tidak ada penunggangan percuma atau penyesuaian terhadap hak paten mereka sekarang. Tenaga buruh dalam industri yang dimonopoli mungkin juga jauh lebih rendah daripada industri yang bersaing.

Membongkar Monopoli

Salah satu pilihan bagi pembuat dasar ialah membongkar monopoli. Ini dapat dicapai dengan membagi monopoli menjadi dua syarikat, membagi produk atau perkhidmatan yang dibundel mereka, atau memisahkan perkhidmatan menjadi perkhidmatan serantau yang lebih kecil. Pemisahan monopoli akan menurunkan halangan masuk syarikat baru. Persaingan baru akhirnya akan memberikan pelbagai pilihan dan kemungkinan besar harga yang lebih rendah untuk pengguna.

Sebagai contoh, pada tahun 1980-an AS mengalami deregulasi seluruh negara dalam industri telekomunikasi. Walaupun empat dari tujuh "Baby Bells" kembali berada di bawah payung AT&T, perpisahan masih dianggap kejayaan besar. Persaingan dalam industri telekomunikasi semakin meningkat apabila syarikat permulaan menggunakan teknologi mudah alih untuk mengganggu struktur kos syarikat telekomunikasi.

Menurunkan Harga dengan Polisi

Pilihan lain bagi pembuat dasar ialah memberi tumpuan kepada penurunan harga dan bukannya memecah monopoli. Pengawal selia dapat menetapkan kawalan harga yang disebut had harga untuk mengelakkan syarikat menetapkan harga yang tidak masuk akal. Pembatasan harga adalah cara untuk mengurangkan keuntungan harga menjadi monopoli kerana harga lebih rendah daripada pasaran yang kompetitif. Setelah persaingan meningkat dalam industri, pembuat dasar dapat mengurangkan atau menghapus had harga.

Menurut The Energy Journal, semua pengendali sistem bebas elektrik AS mempunyai had harga. Begitu juga, menetapkan peraturan harga pulangan dapat membantu mengurangkan harga utiliti yang tinggi. Kerajaan juga boleh memilih untuk menasionalisasi monopoli semula jadi untuk memastikan bahawa harga utiliti adalah kepentingan terbaik masyarakat.