Mengapa Semua Bunyi Dari Komputer Saya Distrot?

Pengalaman multimedia komputer anda kehilangan dimensi apabila distorsi mengatasi suara anda dan menjadikan kandungan audio tidak dapat didengar. Apabila bunyi bising mempengaruhi semua output audio komputer anda, anda harus mengkaji setiap elemen yang dilalui oleh suara anda untuk menentukan dan mengatasi sektor yang menyinggung perasaan.

Kerosakan Speaker atau Fon Kepala

Kenalan audio yang tidak selaras dapat memperkenalkan distorsi dan maklum balas ke dalam pembesar suara dan fon kepala. Pastikan bicu pembesar suara anda dimasukkan dengan selamat ke port "Pembesar suara / fon kepala" komputer anda. Sekiranya distorsi berterusan, cuba matikan fon kepala atau pembesar suara anda untuk menentukan sama ada ia adalah punca gangguan suara. Seluar pendek dari kabel yang dipakai dapat menghasilkan statis dan maklum balas pada pembesar suara anda. Kekuatan yang berlebihan boleh menyebabkan diafragma getaran halus pada pembesar suara anda meletup.

Peningkatan Aktif

Kaji tetapan peningkatan audio komputer anda. Peningkatan audio dapat mengubah nada audio komputer anda, menyetarakan penyamaannya atau memutarbelitkannya dengan gema yang berlebihan. Klik kanan pada ikon "Pembesar suara" di bar tugas anda, dan kemudian pilih pilihan "Bunyi" dari menu konteksnya. Klik pada alat main balik komputer anda di menu Suara dan kemudian klik pada butang "Properties". Klik pada tab "Peningkatan" menu Properties Speaker untuk mencari peningkatan audio aktif. Tandai kotak "Nonaktifkan Semua Kesan Bunyi" atau batalkan pilihan kotak di sebelah setiap peningkatan yang ingin anda hapus.

Masalah Pemacu Audio

Pemacu audio yang ketinggalan zaman atau rosak boleh menyebabkan masalah kependaman dalam pemutaran audio komputer anda, menyebabkan bunyi melangkau dan ketinggalan. Kunjungi laman sokongan pengeluar kad suara anda untuk mencari kemas kini atau penyelesaian untuk masalah main balik yang diketahui, atau gunakan utiliti Pembaruan Windows untuk memeriksa versi pemacu kad suara anda yang dikemas kini. Gerakkan kursor anda ke sudut kanan bawah paparan anda untuk melancarkan menu Windows Charms, dan kemudian klik pada "Tetapan" daya tarikan. Pilih pilihan "Panel Kawalan" pesona dan kemudian klik pada ikon "Pembaruan Windows" di Panel Kawalan.

Maklum Balas Mikrofon

Mikrofon yang secara aktif menerima input boleh menyebabkan gelung maklum balas ketika mengambil suara yang dimainkan dari pembesar suara anda dan komputer anda menghantar input mikrofon keluar melalui pembesar suara anda. Anda perlu membuat lebih banyak jarak antara mikrofon dan pembesar suara, mematikan pembesar suara, mengurangkan kepekaan mikrofon atau memutuskan sambungan mikrofon. Klik kanan pada ikon "Pembesar suara" di bar tugas anda, dan kemudian pilih pilihan "Perisian Rakaman" dari menu konteksnya. Klik pada peranti rakaman anda di menu Suara dan kemudian klik pada butang "Properties". Gunakan gelangsar di bawah tab "Levels" untuk menyesuaikan kelantangan mikrofon anda atau periksa pilihan untuk mematikan dorongannya. Gunakan tab "Peningkatan" "Aktifkan Penindasan Kebisingan" atau "Aktifkan pilihan Pembatalan Gema Akustik untuk mengurangkan maklum balas.