Cara Mengeluarkan Pengguna Tetamu Dari Mac

Membiarkan akaun pengguna tetamu terbuka di komputer Mac anda apabila pengguna tidak lagi memerlukan akses boleh membiarkan fail perniagaan dan peribadi anda berisiko. Keluarkan akaun yang tidak perlu menggunakan bahagian Pengguna & Kumpulan, yang terletak di Pilihan Sistem. Sekiranya tetamu mempunyai kebenaran membaca dan menulis, anda perlu memutuskan apa yang harus dilakukan dengan folder utama pengguna - simpan folder itu atau kompres ke dalam gambar cakera.

Membuang Akaun Pengguna Tetamu

1

Klik menu "Apple" di sudut kiri atas desktop dan pilih "Keutamaan Sistem." Klik ikon "Pengguna & Kumpulan" di bahagian Sistem.

2

Klik ikon "Kunci" di sudut kanan bawah dan kemudian masukkan nama dan kata laluan pentadbir anda seperti yang diminta. Ini membuka tetapan untuk membolehkan anda membuat perubahan.

3

Pilih akaun "Pengguna Tetamu" di lajur kiri. Nyahpilih pilihan "Benarkan Tetamu Masuk ke Komputer Ini". Akaun Pengguna Tetamu dilumpuhkan.

4

Klik ikon "Kunci" untuk mengelakkan orang lain mengubah tetapan.

Mengeluarkan Pengguna Lain

1

Buka "Keutamaan Sistem" dari menu Apple dan klik ikon "Pengguna & Kumpulan". Klik ikon "Kunci" dan masukkan nama dan kata laluan pentadbir anda.

2

Klik nama pengguna yang ingin anda alih keluar di lajur kiri. Klik butang "-" di bawah lajur. Sekiranya akaun itu hanya untuk dikongsi, kotak dialog akan terbuka yang meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin menghapus akaun tersebut. Klik "Ok."

3

Simpan folder rumah pengguna jika dikehendaki dengan memilih pilihan "Simpan Folder Rumah dalam Imej Cakera". Gambar disimpan dalam folder Pengguna, di dalam sub-folder Pengguna yang Dihapus. Sekiranya anda tidak memilih pilihan ini, folder utama pengguna tetap berada di folder Pengguna. Klik "Padam Pengguna."

4

Klik ikon "Kunci" untuk mengelakkan sesiapa sahaja menukar tetapan tanpa kebenaran pentadbiran.