Apa itu GChat?

Sekiranya anda menggunakan produk Google seperti Gmail, anda mungkin pernah mendengar sesuatu yang disebut GChat. Secara teknikal, GChat bukan nama produk Google; GChat sebenarnya adalah istilah slanga untuk Google Talk, aplikasi pesanan segera percuma yang sehingga baru-baru ini membolehkan anda berbual dengan orang lain melalui perbincangan dan teks. Google Talk kini dipanggil Hangouts, jadi apabila pengguna menyebut GChat, mereka mungkin bermaksud Hangouts.

Hangouts melalui Gmail

Anda boleh mengakses Hangouts dengan salah satu daripada dua cara. Yang pertama adalah melalui antara muka Gmail anda. Google Talk pernah berada di bar sisi skrin Gmail, dan sementara banyak pengguna masih melihat Google Talk dan bukannya Hangouts, anda boleh menaik taraf ke Hangouts dengan mengklik ikon foto anda dalam senarai sembang Google Talk. Hangouts dalam Gmail membolehkan anda menggunakan pesanan segera, sembang suara, sembang video dan sembang kumpulan untuk berkomunikasi dengan pengguna lain.

Hangouts melalui Aplikasi Mudah Alih

Pilihan Hangouts kedua adalah aplikasi mandiri untuk telefon pintar dan tablet, yang merangkumi pesanan segera, perkongsian foto, panggilan video dan ciri lain. Aplikasi Hangouts serasi di pelbagai platform dan sistem operasi, menjadikannya cara yang fleksibel dan mudah untuk bersaing dengan rakan dan kumpulan anda.

Penafian Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Google, Gmail dan Hangouts mulai November 2013. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.