Cara Menetapkan Semula ID dan Kata Laluan Windows Live anda

Salah satu kelebihan Windows Live ID ialah anda dapat menggunakannya untuk log masuk ke banyak aplikasi dan perkhidmatan Microsoft, dari Hotmail hingga SkyDrive hingga Office Live 365. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda atau berpendapat bahawa akaun Windows Live anda mungkin dikompromikan, anda boleh menetapkan semula atau mengubahnya. Kaedah yang anda gunakan bergantung pada sama ada anda mengetahui kata laluan Windows Live semasa anda atau memerlukan yang baru.

terlupa kata laluan

1

Navigasi ke laman web Microsoft Reset Password (lihat Sumber). Pilih "Saya Lupa Kata Laluan Saya" dan klik pautan "Tetapkan Semula Kata Laluan". Ketik Windows Live ID anda, yang merupakan alamat e-mel yang anda gunakan semasa membuat akaun. Taipkan kod pengesahan yang disediakan dan klik "Next."

2

Pilih "Email Me a Reset Link" untuk Microsoft menghantar semula pautan ke alamat e-mel alternatif yang anda berikan semasa anda membuat akaun. Log masuk ke alamat e-mel alternatif dan klik pautan dalam mesej dari Windows Live. Masukkan kata laluan baru untuk akaun Windows Live anda.

3

Pilih "Gunakan My Trusted PC" jika anda telah menambahkan komputer anda sebagai PC yang dipercayai pada Akaun Microsoft anda dan klik "Next." Apabila Microsoft mengesahkan bahawa komputer yang anda gunakan adalah PC yang dipercayai, masukkan kata laluan baru untuk akaun Windows Live anda.

4

Pilih "Kirim Kod ke Telefon Bimbit Saya" jika anda memberikan nombor telefon bimbit semasa anda membuat Windows Live ID anda. Masukkan kod yang dihantar oleh Microsoft ke telefon anda melalui pesanan teks ke dalam kotak Enter Code. Masukkan kata laluan baru untuk akaun Windows Live anda.

5

Klik pautan "Saya Tidak Dapat Menggunakan Mana-mana Pilihan Ini" jika anda tidak dapat menetapkan semula kata laluan Windows Live ID anda menggunakan kaedah ini. Berikan Windows Live ID dan alamat e-mel alternatif anda. Klik "Seterusnya." Lengkapkan soal selidik yang disediakan dan tunggu perkhidmatan pelanggan Microsoft memberi respons kepada anda melalui alamat e-mel alternatif anda. Proses ini mungkin memakan masa sehingga 24 jam.

Tukar Kata Laluan

1

Navigasi ke laman Web log masuk Windows Live (lihat Sumber). Ketik Windows Live ID anda, yang merupakan alamat e-mel yang anda gunakan semasa membuat akaun, dan kata laluan anda. Klik "Log masuk." Halaman Gambaran Keseluruhan Akaun dibuka.

2

Klik pautan "Tukar Kata Laluan" di bahagian Kata Laluan dan Maklumat Keselamatan.

3

Taip kata laluan semasa anda ke medan Kata Laluan Semasa. Masukkan kata laluan baru di kedua-dua kotak Kata Laluan Baru dan Kata Laluan Masuk semula untuk mengesahkan kata laluan baru yang ingin anda gunakan.

4

Klik butang "Simpan". Windows memberitahu anda bahawa kata laluan anda dikemas kini. Klik nama anda di bar alat dan pilih "Log Keluar."