Cara Meningkatkan Lebar Jalur Dengan Dua atau Lebih Penghala

Semasa perniagaan anda berkembang, anda mungkin mendapati bahawa akses rangkaian dan kelajuan internet bukanlah seperti dulu. Lebih ramai pekerja yang menggunakan penghala yang sama dapat menyumbat paip maya yang disebut sebagai lebar jalur, menghasilkan kelajuan yang lebih perlahan. Walaupun router tambahan atau titik akses Wi-Fi adalah penyelesaian yang tepat untuk meningkatkan lebar jalur, ini tidak selalu berlaku. Perkhidmatan internet syarikat anda juga harus diperiksa.

Adakah Menambah Penghala Meningkatkan Kelajuan?

Lebar jalur rangkaian hampir sama dengan sistem paip. Aliran data selalu dibatasi oleh paip terkecil. Anggaplah sambungan internet anda sebagai satu paip masuk ke pejabat dan penghala Wi-Fi anda sebagai paip kedua. Sekiranya Wi-Fi anda lambat, menambahkan penghala kedua dapat meningkatkan aliran data jika Wi-Fi anda lambat, tetapi tidak akan membantu jika perkhidmatan internet anda juga lambat.

Terdapat tiga komponen untuk rangkaian Wi-Fi yang semuanya berfungsi bersama.

  1. Perkhidmatan Internet: Ini ditentukan oleh kontrak anda dengan penyedia perkhidmatan internet anda. Ini menentukan lebar jalur, atau kelajuan, sampai ke perniagaan anda dari jalan.

  2. Penghala: Ini adalah alat yang menghubungkan ke perkhidmatan internet anda di satu hujung dan merupakan pusat pusat rangkaian Wi-Fi anda di sisi lain.

  3. Titik Akses: Walaupun banyak orang merujuk titik akses sebagai penghala, mereka tidak sama. Titik akses adalah sebarang peranti Wi-Fi yang menghubungkan anda ke rangkaian. Penghala boleh menjadi titik akses, tetapi Anda juga dapat membeli perangkat jalur akses terpisah yang menghubungkan komputer ke penghala, tetapi sebenarnya bukan router itu sendiri.

Meningkatkan Kelajuan Internet

Sekiranya pekerja anda memerlukan akses internet yang lebih pantas, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan penyedia perkhidmatan internet tempatan anda untuk mengetahui apakah perkhidmatan yang lebih pantas tersedia. Bergantung pada kawasan anda, lebar jalur boleh berbeza-beza. Perkhidmatan tidak segerak akan memberi anda kelajuan muat naik yang lebih lambat daripada kelajuan muat turun, sementara perkhidmatan segerak akan memberikan anda kelajuan yang sama di kedua arah. Kelajuan internet kabel dari syarikat kabel dapat memberi anda kecepatan muat turun hingga 1 Gigabit sesaat, atau Gbps, dengan kecepatan muat naik secepat 50 Mbps. Sambungan internet serat dapat memberi anda kecepatan hingga 10 Gigabit sesaat, atau 10 Gbps.

Alternatifnya ialah membeli perkhidmatan internet kedua, dengan penghala kedua. Kedua-dua penghala akan berfungsi secara bebas antara satu sama lain sebagai dua rangkaian yang terpisah, dengan berkesan menggandakan Wi-Fi dan lebar jalur internet anda. Ia juga mempunyai keuntungan untuk menjaga komputer di satu rangkaian terpisah dari yang ada di rangkaian lain. Ini boleh menjadi penyelesaian yang baik untuk kedai kopi atau perniagaan runcit lain, kerana anda dapat meletakkan peranti pekerja pada satu jaringan dan memberi pelanggan akses ke jaringan kedua.

Memasang Rangkaian Wi-Fi Mesh

Sekiranya kelajuan internet tidak menjadi masalah, tetapi rangkaian Wi-Fi yang perlahan, maka menambahkan titik akses Wi-Fi tambahan mungkin merupakan penyelesaian yang anda perlukan. Menyebarkan satu atau lebih titik akses tambahan harus memastikan semua orang mempunyai akses ke isyarat Wi-Fi yang kuat.

Sehingga baru-baru ini sukar untuk menghubungkan dua penghala atau titik akses Wi-Fi ke perkhidmatan internet yang sama. Tidak pernah ada jaminan bahawa komputer anda akan tersambung secara automatik ke pusat akses terdekat. Sekiranya anda berpindah dari satu hujung pejabat ke hujung yang lain, anda mesti memutuskan sambungan secara manual dari satu titik akses dan kemudian menyambung ke satu dengan isyarat yang lebih kuat.

Dengan rangkaian Wi-Fi mesh hari ini, ini tidak menjadi masalah. Anda boleh mengatur beberapa titik akses di seluruh pejabat dan komputer anda, komputer riba dan peranti mudah alih akan disambungkan secara automatik ke isyarat terbaik. Walaupun kebanyakan jaringan jejaring dipasarkan kepada pengguna untuk kediaman mereka, jaringan ini juga berfungsi untuk perniagaan kecil. Sekiranya keselamatan menjadi masalah, anda boleh membeli rangkaian jaringan yang direka khusus untuk perniagaan. Ini dapat memberi anda perlindungan firewall dan bahkan membuat tetamu berada di rangkaian yang terpisah dari pekerja anda.