Cara Menukar Warna Pantone di Photoshop

Memperoleh warna yang tepat untuk bahan pemasaran sangat penting bagi perniagaan. Bahkan perbezaan sedikit pun dapat membuat pengguna melihat kedua "off" daripada membaca mesej anda. Untuk memastikan warna sesuai, gunakan Adobe Photoshop untuk menukar warna CMYK menjadi warna Pantone untuk pencocokan warna paling tepat yang anda dapat.

Mengapa Pantone Over CMYK?

Sebilangan besar skrin komputer standard tidak memberikan semua nuansa warna yang dilihat oleh mata anda ketika anda melihat layar. Kerlipan cahaya biru dan kemampuan warna monitor tidak membenarkan perbezaan yang sama yang dapat dilakukan oleh mata anda dalam kehidupan sebenar. Piawai untuk mencetak adalah CMYK ketika mencetak dengan warna kerana kebanyakan pencetak komersial menggunakan empat warna tinta ini untuk membuat campuran cetakan warna: cyan, magenta, kuning dan hitam. Anda mungkin mengenali kombinasi ini dari kartrij yang anda gunakan pada pencetak inkjet pejabat anda. CMYK menawarkan keupayaan ketepatan warna yang terhad.

Sistem Pencocokan Pantone (PMS) diciptakan pada tahun 1963 oleh Lawrence Herbert. Pantone adalah sistem pemadanan warna yang menggunakan nombor untuk menyampaikan warna yang konsisten. Ia pada asalnya dirancang untuk industri cetak dan tekstil. Nombor warna PMS pelbagai digit mengenal pasti satu warna dan hanya warna itu. Terdapat banyak warna biru, tetapi hanya ada satu warna biru Pantone 2905. Ketepatan ini menyeragamkan warna pilihan anda di semua industri.

Tukar ke Pantone

Adobe Photoshop mungkin menggunakan mod warna CMYK, tetapi mengubahnya menjadi RGB. Untuk membuat perubahan ini di Photoshop CS6 atau CC 2018, buka fail di Photoshop. Setelah dimuat, arahkan tetikus ke atas tab "Gambar" di bar menu. Di menu drop-down yang muncul, pilih "Mode", yang merupakan pilihan pertama. Menu drop-down lain muncul di sebelah menu yang ada. Pilih "Warna RGB."

Warna yang Sesuai

Setelah fail disimpan dalam RGB, anda dapat menyesuaikan warna secara khusus. Anda mungkin mempunyai foto bunga yang anda inginkan dengan warna yang sesuai dengan bahan pemasaran anda. Anda boleh melakukan ini dengan meletakkan kedua-dua gambar itu bersebelahan. Pergi ke "Imej" kemudian "Penyesuaian" dan "Warna Padan", yang sesuai dengan warna di lapisan aktif. Dengan eyedropper, klik pada warna yang ingin anda padankan untuk mencuba warna dan kemudian pergi ke bahagian gambar baru yang anda mahu letakkan warna itu.

Untuk mengenal pasti warna yang tidak sesuai dengan gambar lain, gunakan swatch warna. Di menu bar sisi Photoshop, terdapat dua kotak yang saling bertumpu di bahagian bawah menu. Ini adalah warna latar depan yang aktif dan pilihan warna latar belakang. Untuk mengubah warna apa pun, pilih salah satu kotak, latar depan atau latar belakang, untuk membuka menu pop-up untuk "Perpustakaan Warna." Pilih Pantone bersalut padat dari menu lungsur. Tatal dan pilih warna yang ingin anda gunakan - misalnya pada logo baru anda. Tatal warna Pantone sehingga anda menjumpai warna yang sesuai dengan anda. Sekiranya anda memilih Pantone 2905 C, anda memilih warna biru muda. Di masa depan, tentukan Pantone 2905 ini, sehingga warnanya tetap konsisten di semua usaha pemasaran.