5 Cara Paling Umum Berlaku Pencurian Pekerja

Sedikit pemilik perniagaan memikirkan kecurian dalaman ketika memulakan syarikat. Namun, kecurian pekerja bertanggungjawab untuk lebih daripada satu pertiga kebankrapan perniagaan, lapor Kumpulan Pengurusan Perkhidmatan. Tingkah laku ini sering disebabkan oleh tekanan peribadi atau profesional dan tidak ada kaitan dengan kepuasan kerja. Salah satu cara untuk melindungi perniagaan anda adalah dengan mengetahui tanda amaran kecurian pekerja dan memahami bagaimana ia berlaku.

Petua

Lima cara pencurian pekerja yang paling biasa berlaku adalah kecurian kecil, pencurian data, penyelewengan wang tunai, penipuan skim dan pengeluaran palsu.

Seberapa Lazimnya Pencurian Dalaman?

Menurut Kajian Keselamatan Runcit Nasional 2019 yang diterbitkan oleh Persekutuan Peruncitan Nasional, peruncit dengan 500 atau kurang lokasi mengalami kerugian dolar purata $ 1,377 bagi setiap pekerja yang tidak jujur ​​pada tahun 2018. Jumlah ini sedikit lebih tinggi daripada yang mempunyai lebih dari 500 lokasi. Pencurian dalaman berlaku di kebanyakan industri - bukan hanya di runcit - dan boleh mengambil banyak bentuk, dari larangan tunai hingga pemalsuan.

Persatuan Pemeriksa Penipuan Bertauliah (ACFE) menyatakan bahawa penyelewengan aset menyumbang hampir 90 peratus penipuan pekerjaan, menyebabkan kerugian kewangan rata-rata $ 114,000 . Kira-kira 85 peratus penipu menunjukkan sekurang-kurangnya satu bendera merah. Tanda-tandanya sangat halus, mengingat kebanyakan skema penipuan berlaku dalam jangka masa 16 bulan atau lebih.

Fakta Pencurian Pekerja

Periksa skim gangguan, skim pembayaran balik perbelanjaan dan skim pembayaran gaji adalah perkara biasa di tempat kerja moden. Lebih daripada separuh pekerja yang tidak jujur ​​membuat dokumen fizikal palsu untuk menutup jejak mereka, kata ACFE. Yang lain mengubah dokumen fizikal atau digital, membuat catatan jurnal palsu, atau memasak buku.

Persatuan Pengurusan Sumber Manusia menyatakan bahawa sekitar 40 peratus pekerja yang mencuri dari rakan sekerja atau bos mereka mengalami masalah yang berkaitan dengan SDM, seperti penilaian prestasi yang buruk. Mereka yang berhutang atau hidup di luar kemampuan mereka cenderung melakukan penipuan. Pemilik perniagaan kecil lebih terdedah kepada kecurian dalaman daripada syarikat besar dan mungkin tidak dapat menanggung kerugian.

Mengetahui fakta kecurian pekerja ini memudahkan anda melindungi perniagaan kecil anda. Pencurian dalaman sukar dikesan, tetapi ada tanda-tanda amaran yang harus anda perhatikan. Perbezaan gaji, kehilangan inventori, atau penurunan keuntungan secara tiba-tiba harus menaikkan bendera merah. Secara umum, pekerja boleh menggunakan satu atau lebih kaedah berikut untuk mencuri dari syarikat anda: kecurian kecil, pencurian data, pencurian tunai, penipuan skim dan pengeluaran palsu

Jangan Abaikan Pencurian Kecil

Ramai pekerja secara keliru percaya bahawa berjalan keluar dari pejabat dengan sebilangan pen, notepad atau peralatan percetakan tidak dianggap sebagai kecurian. Pilferage, atau kecurian kecil, boleh mahal untuk perniagaan kecil dan menyebabkan penyusutan inventori dalam jangka panjang. Sebagai contoh, pemandu trak yang mencuri kotak atau peti dari setiap penghantaran boleh mengakibatkan kerugian dan kelewatan yang hilang kepada syarikat yang beribu-ribu dolar.

Pencurian kecil sering sukar dikesan. Lagipun, siapa yang mempunyai waktu untuk menghitung setiap kotak, pen atau stapler di pejabat? Lebih sukar untuk dilihat ketika menggunakan bahan binaan dan barang pukal. Walaupun tidak mungkin untuk menghilangkan tingkah laku ini, ada cara untuk mengurangkan risiko gangguan di tempat kerja.

Mempunyai dasar anti-kecurian yang jelas yang menentukan pencurian tempat kerja dan menguraikan akibatnya adalah titik permulaan yang baik. Pastikan pekerja anda tahu jenis tingkah laku apa yang boleh diterima dan apa yang tidak. Senaraikan beberapa contoh kecurian dan tentukan tindakan hukuman. Laksanakan prosedur pelaporan sulit dan nyatakan dengan jelas bahawa semua pelanggaran akan disiasat.

Mencegah dan Mengesan Kecurian Data

Pencurian data sering dikaitkan dengan penggodam dan perisian canggih yang dapat memecahkan kata laluan dalam sekelip mata. Itu tidak selalu berlaku. Menurut Laporan Risiko Data Global Varonis 2019, kira-kira 50 peratus syarikat yang disurvei memiliki lebih dari 1,000 fail sensitif dan 22 peratus dari semua folder tersedia untuk setiap pekerja.

Pencurian data orang dalam boleh merosakkan imej syarikat dan membawa kepada denda atau tuntutan mahkamah yang besar. Ini juga dapat menghambat usaha pemasaran, mengakibatkan hilangnya pendapatan. Seseorang dalam pasukan anda mungkin menjual rahsia perdagangan, nombor kad kredit atau senarai kenalan kepada pihak ketiga sekarang. Kos purata serangan orang dalam adalah lebih dari setengah juta dolar, lapor Institut Ponemon.

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko ini adalah dengan memberi akses kepada data sensitif hanya kepada mereka yang memerlukannya. Simpan maklumat syarikat di awan dan selamatkannya dengan kata laluan yang kuat. Apabila anda memberhentikan pekerja, nonaktifkan akses mereka ke alat web jauh, mel suara, aplikasi perniagaan dan saluran komunikasi dalaman. Sertakan langkah-langkah ini dalam kontrak pekerjaan atau minta kakitangan anda menandatangani perjanjian penyingkiran sebelum memulakan kerja.

Waspadalah terhadap Cash Larceny

Satu lagi jenis kecurian dalaman yang biasa berlaku ialah pencurian wang tunai, yang melibatkan mencuri wang yang telah dicatat dalam buku syarikat. Seperti skema penipuan lain, ia dapat mengambil banyak bentuk, seperti mengubah akaun tunai, mencuri wang tunai dari daftar, atau mengubah pita daftar. Penipu juga boleh menulis cek peribadi untuk menampung baki.

Wang tunai lebih mudah dikesan daripada jenis kecurian dalaman yang lain. Persatuan Akauntan Kerajaan mengesyorkan pemilik perniagaan untuk menjaga kekurangan wang tunai yang konsisten, kehilangan barang akibat pencurian, dan turun naik besar dalam baki akaun bank syarikat.

Bergantung pada situasinya, Anda mungkin dapat mencegah penyelewengan dengan memasang sistem pengawasan, memisahkan tugas staf, atau menjadwalkan pengambilan wang biasa. Menjalankan pengiraan tunai yang mengejutkan juga dapat membantu. Selain itu, anda boleh melaksanakan sistem yang memerlukan pekerja untuk mendapatkan kebenaran daripada pihak pengurusan sebelum membatalkan sebarang transaksi.

Awas Penipuan Skimming

Penipuan skim tunai tidak dapat dikesan selama kira-kira 18 bulan, menurut ACFE. Mereka menyumbang kira-kira 20 peratus daripada semua kes penipuan yang mempengaruhi syarikat kecil dan 8 peratus kes berlaku di organisasi besar. Tidak seperti penyelewengan wang tunai, penipuan jenis ini melibatkan mencuri wang tunai sebelum dicatat dalam buku syarikat. Kadang-kadang, ia melibatkan pencurian cek.

Katakan anda menggaji pekerja baru untuk restoran pizza anda. Beberapa minggu kemudian, anda menyedari bahawa pendapatan anda menurun separuh. Setelah memasang kamera tersembunyi, anda menyedari bahawa pekerja baru anda tidak memberikan resit kepada pelanggan yang membayar secara tunai. Wang itu masuk ke dalam poketnya dan bukannya daftar tunai. Oleh kerana penjualan tersebut tidak direkodkan, penipuan sukar dikesan.

Satu-satunya cara untuk mencegah jenayah jenis ini adalah dengan hanya menerima pembayaran kad kredit, tetapi itu tidak selalu mungkin dilakukan. Untuk terus berada dalam keadaan selamat, periksa penyertaan yang tidak tetap ke akaun tunai syarikat, penghapusan inventori yang hilang atau dicuri, dan turun naik yang tetap dalam baki akaun bank anda. Lakukan tindakan proaktif dan periksa semula rekod anda jika anda melihat sesuatu yang mencurigakan.

Kenal pasti dan Cegah Pembiayaan Penipuan

Penipuan pembayaran adalah salah satu jenis penyelewengan aset yang paling biasa dan mungkin termasuk skim bil atau pembayaran gaji, skim pembayaran balik perbelanjaan, gangguan cek dan banyak lagi. Contohnya, seseorang dalam pasukan anda boleh membayar lebih banyak penjual atau menghantar wang kepada pembekal yang salah dengan sengaja. Apabila pembekal mengembalikan jumlah yang berlebihan, pekerja anda menyimpan wang tersebut untuk kegunaan peribadi.

Pekerja juga boleh menubuhkan vendor palsu dalam sistem pembayaran akaun syarikat dan membuat pembayaran kepada diri sendiri atau rakan mereka. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda dapat mengurangkan risiko penipuan pembayaran dengan memeriksa buku, rekod perakaunan dan cek yang dibatalkan dengan teliti. Berikan fungsi gaji kepada beberapa pekerja dan simpan senarai vendor yang diluluskan.

Sekiranya boleh, tolak atau melarang pengambilan saudara-mara di organisasi anda. Lakukan pengiraan tunai secara berkala dan gabungkan akaun bank syarikat setiap bulan. Forbes menyarankan untuk menyemak penyata kewangan anda setiap bulan dan meminta akauntan menilai penipuan di syarikat anda. Selidiki semua perbezaan dengan teliti, tidak kira sekecil mana pun atau tidak ketara.