Apa Hak Saya Sebagai Pekerja?

Undang-undang Tenaga Kerja Persekutuan di Amerika Syarikat melindungi hak pekerja tertentu, termasuk hak untuk gaji minimum, perlindungan terhadap jenis diskriminasi dan gangguan tertentu, serta perlindungan terhadap maklumat perubatan dan genetik pekerja. Pekerja yang mengetahui hak mereka selalunya lebih baik dapat melindungi mereka.

Amaran

Sebilangan besar hak dan perlindungan undang-undang yang dijelaskan di bawah tidak berlaku untuk semua tempat kerja. Perniagaan yang sangat kecil, misalnya, seperti yang hanya mempekerjakan sedikit pekerja, mungkin tidak dikenakan undang-undang anti diskriminasi atau hak pekerja.

Undang-undang Negeri dan Tempatan

Undang-undang negeri dan tempatan yang menangani masalah buruh sering memberikan hak pekerja yang melebihi perlindungan persekutuan. Sebagai contoh, beberapa negeri menyekat cara majikan dapat menggunakan latar belakang atau pemeriksaan kredit untuk membuat keputusan pekerjaan. Beberapa bandar mempunyai undang-undang yang menjadikannya tidak sah untuk melakukan diskriminasi terhadap pemohon pekerjaan kerana penampilan fizikal mereka, termasuk tinggi dan berat badan.

Petua

Teliti undang-undang dan ketetapan di daerah di mana Anda berencana untuk mencari pekerjaan: Mengetahui undang-undang mengenai kriteria pengambilan pekerja, diskriminasi, dan apa yang menjadi tempat kerja yang bermusuhan dapat bermanfaat ketika mencari pekerjaan atau mengembangkan prospek kerjaya anda.

Diskriminasi dan Bayaran Sama

Diskriminasi pekerjaan melibatkan tindakan yang diambil oleh majikan yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk mencari dan memegang pekerjaan yang berpatutan. Selain itu, diskriminasi juga mempengaruhi kemampuan seseorang individu untuk mendapat kenaikan pangkat dan kemajuan dalam kerjayanya di tempat kerja tertentu.

Menurut undang-undang persekutuan, diskriminasi pekerjaan boleh melibatkan penolakan pekerja, mendisiplinkan pekerja secara berbeza, memecat pekerja, menolak latihan pekerja, gagal mempromosikan, gagal memberikan gaji yang sama atau bertoleransi dengan gangguan pekerja.

Pekerja yang percaya bahawa mereka telah didiskriminasi harus menunjukkan bahawa mereka dikenakan satu atau lebih tindakan ini dan alasan tindakan atau tindakan tersebut adalah keahlian pekerja dalam salah satu kelas terlindung berikut:

Perlumbaan: Tidak sah membeza-bezakan pekerja kerana bangsa atau etniknya.

Asal negara: Majikan tidak boleh mendiskriminasi warganegara AS atau penduduk sah yang merupakan "warganegara yang dimaksudkan" kerana kewarganegaraan asal pekerja. Sebagai contoh, majikan tidak boleh menolak untuk menggaji seseorang yang kini menjadi warganegara AS kerana pada asalnya memegang kewarganegaraan Cina.

Jantina: Tidak sah bagi majikan untuk menolak pengambilan pekerja kerana jantina.

Agama: Diskriminasi pekerjaan atas dasar agama adalah haram. Di samping itu, undang-undang persekutuan menghendaki majikan membuat penginapan yang wajar bagi pekerja yang amalan agamanya mungkin bertentangan dengan waktu kerja atau kod berpakaian. Sebagai contoh, seorang pekerja mungkin dapat meminta tempat tinggal kerana tidak bekerja pada hari tertentu dalam seminggu jika dia adalah anggota agama yang melarang bekerja pada hari itu. Seorang pekerja beragama juga dapat menerima pengecualian dari kod pakaian yang melarang penggunaan kepala, dengan syarat penutup kepala pekerja tidak mewakili bahaya kesihatan atau keselamatan.

Orang Kurang Upaya: Undang-undang Orang Kurang Upaya Amerika melarang pekerja melakukan diskriminasi terhadap pekerja yang memenuhi syarat untuk pekerjaan, dan yang hanya memerlukan tempat tinggal yang wajar untuk kecacatan mereka.

Umur: Akta Diskriminasi Umur dalam Pekerjaan berlaku di tempat kerja dengan lebih daripada 20 pekerja.

Petua

Harus diingat bahawa undang-undang anti diskriminasi berlaku untuk semua pekerja. Amalan pekerjaan yang mendiskriminasi lelaki sama seperti haram yang mendiskriminasi wanita. Ini adalah sesuatu yang mesti disedari oleh majikan semasa membuat program tindakan afirmatif.

Cuti Perubatan Keluarga

Undang-undang persekutuan membenarkan sebilangan pekerja mengambil cuti tanpa gaji sehingga 12 minggu untuk tujuan yang diluluskan, termasuk:

Penjagaan perubatan dan kesihatan: Pekerja itu mendapat rawatan untuk atau sedang pulih dari masalah kesihatan.

Kelahiran, adopsi, atau asuhan anak: Orang tua boleh mengambil cuti selepas kelahiran anak, serta adopsi atau penempatan anak.

Pemberian rawatan: Pekerja yang perlu menjaga anggota keluarga yang sakit atau cedera boleh mengambil cuti perubatan keluarga untuk tujuan ini.

Untuk layak mendapat cuti perubatan keluarga, anda mesti bekerja untuk majikan anda sekurang-kurangnya 12 bulan - dan selama itu anda mesti bekerja sekurang-kurangnya 1250 jam.

Syarat Gaji Minimum

Pada tahun 2009, gaji minimum persekutuan ditetapkan pada $ 7.25 sejam, dan ini tetap merupakan gaji minimum, mulai April 2019. Beberapa negeri dan majlis perbandaran memerlukan gaji minimum yang lebih tinggi. Di kawasan tersebut, pekerja berhak mendapat kadar gaji setiap jam yang lebih tinggi.

Hak Privasi Harta Peribadi

Beberapa negeri memberikan hak privasi kepada pekerja. Bergantung pada bagaimana undang-undang itu ditulis, majikan anda mungkin tidak dapat membuka atau mencari harta tanah peribadi anda, seperti beg bimbit, beg galas atau beg tangan.

Namun, undang-undang negara dapat menjadi kerahasiaan jenis privasi yang lain: Anda mungkin tidak mempunyai hak privasi dalam hal panggilan telepon atau mel suara. Di samping itu, kegiatan yang dilakukan melalui rangkaian majikan anda, seperti melayari web dan penggunaan e-mel, umumnya tidak dilindungi di bawah undang-undang privasi negara.

Pemberitahuan Pemeriksaan Latar Belakang

Banyak majikan melakukan pemeriksaan latar belakang mengenai pekerja baru, dan juga pekerja semasa. Maklumat yang dicari semasa penyiasatan ini merangkumi:

Sabitan jenayah: Banyak majikan ingin mengetahui sama ada pemohon pekerjaan - atau bahkan pekerja sekarang - mempunyai rekod jenayah. Walaupun sabitan sebelumnya tidak akan selalu melarang pekerja daripada bekerja atau menghalang kenaikan pangkat, undang-undang persekutuan membenarkan majikan mempertimbangkan latar belakang jenayah ketika membuat keputusan pekerjaan.

Akan tetapi, perlu dicatat bahawa Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama AS telah menyatakan bahawa majikan yang meletakkan larangan mutlak untuk menggaji individu dengan catatan jenayah mungkin melanggar undang-undang diskriminasi kaum.

Rekod penangkapan: Isu yang lebih tegas bagi majikan dan pekerja adalah mengenai rekod penangkapan. Bagaimanapun, penangkapan tidak selalu membawa kepada sabitan. Di samping itu, banyak penangkapan adalah hasil keadaan di luar kawalan pihak yang ditangkap: Seperti tuduhan palsu melakukan jenayah atau salah identiti.

Namun, undang-undang persekutuan membenarkan catatan penangkapan dipertimbangkan dalam keputusan pekerjaan, walaupun banyak negeri membataskan hak ini. Sebilangan negeri, misalnya, tidak membenarkan majikan menyiasat penangkapan melainkan kes jenayah pekerja belum selesai.

Pengesahan pekerjaan sebelumnya: Walaupun banyak majikan mengambil pemohon pekerjaan dengan kata-kata mereka mengenai pekerjaan sebelumnya, termasuk tajuk pekerjaan dan tugas, yang lain meluangkan masa untuk mengesahkan pekerjaan sebelumnya. Ada juga yang boleh menghubungi rujukan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prestasi kerja pemohon.

Pengesahan kelayakan pendidikan: Sama seperti yang dilakukan dengan pekerjaan, banyak majikan mengesahkan kelayakan pendidikan pemohon. Ini mungkin termasuk menentukan sama ada seseorang individu telah menerima ijazah atau kelayakan lain yang dituntut dalam bahan permohonan pekerjaan, kajian semula transkrip atau purata nilai mata pemohon dan sama ada institusi pemberi ijazah itu terakreditasi.

Pengesahan kelayakan profesional: Sebilangan pemeriksaan mungkin termasuk mengesahkan lesen dan perakuan profesional serta sama ada pemohon atau pekerja pernah dikenakan tindakan tatatertib.

Sejarah kredit: Banyak majikan melakukan pemeriksaan kredit ke atas pemohon pekerjaan dan pekerja semasa. Beberapa negeri menjadikannya tidak sah bagi majikan untuk menggunakan sejarah kredit dalam keputusan pekerjaan sementara yang lain menyekat penggunaannya kepada pekerja yang dipertimbangkan untuk jenis pekerjaan tertentu (seperti mengendalikan wang atau maklumat sensitif).

Hak Anda Mengenai Pemeriksaan Latar Belakang

Sekiranya majikan mengupah agensi pelapor pengguna pihak ketiga untuk melakukan pemeriksaan latar belakang, ia mesti mengikuti peraturan yang ditetapkan dalam Akta Pelaporan Kredit Adil persekutuan. Ini adalah tambahan kepada undang-undang negeri atau perbandaran yang memberikan perlindungan pekerja tambahan.

Peraturan ini menghendaki majikan melakukan perkara berikut:

Anda mesti diberitahu bahawa majikan berhasrat untuk menyelesaikan pemeriksaan latar belakang. Pemberitahuan ini mestilah secara bertulis dan tidak boleh dicetak pada permohonan pekerjaan. Sebaliknya, dokumen itu mestilah terpisah dari bahan lain.

Anda mesti bersetuju secara bertulis untuk pemeriksaan latar belakang.

Majikan melakukan pemeriksaan dan memutuskan untuk mengambil tindakan buruk terhadap anda, seperti tidak menggaji anda, menawarkan gaji yang lebih rendah atau tidak memberi anda kenaikan pangkat, majikan mesti memberi anda notis tindakan awal. Ini adalah notis bertulis yang merangkumi salinan laporan pengguna yang akan digunakan oleh majikan untuk membuat keputusan, serta Ringkasan Hak Anda di bawah Akta Pelaporan Kredit Adil, dokumen yang disiapkan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan yang menjelaskan hak anda .

Notis tindakan pra-buruk diperlukan supaya anda dapat menghubungi agensi pelapor pengguna yang memberikan maklumat tersebut kepada majikan dan memberi cabaran sekiranya perlu. Sekiranya majikan memutuskan untuk terus melakukan tindakan buruk, ia juga harus memberi anda notis lisan, bertulis atau elektronik bahawa keputusan itu dibuat berdasarkan apa yang dinyatakan dalam laporan pengguna.

Hak Pemberi Maklumat

Banyak pekerja menghadapi berbagai pelanggaran undang-undang, peraturan dan etika di tempat kerja. Kedua-dua kerajaan pusat dan negeri memberikan perlindungan kepada pemberi maklumat bergantung kepada jenis pelanggaran dan keadaan di mana seorang pekerja memfailkan laporan.

Di peringkat persekutuan, ini bermakna majikan anda tidak boleh mengambil tindakan buruk terhadap anda, seperti memecat anda, merendahkan anda, mengehadkan waktu anda atau mengganggu anda, untuk jangka waktu selepas anda mengemukakan tuntutan pemberi maklumat. Perbandaran negeri mungkin mempunyai undang-undang tambahan yang memberikan jenis perlindungan lain.

Hak Terhadap Gangguan

Buli dan gangguan terus menjadi masalah di banyak tempat kerja. Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa undang-undang persekutuan memberikan perlindungan terhad terhadap buli di tempat kerja: Buli dan gangguan hanya melanggar undang-undang persekutuan ketika mewujudkan persekitaran kerja yang bermusuhan dan sifat gangguan itu melibatkan salah satu daripada tujuh kelas yang dilindungi di bawah undang-undang anti-diskriminasi. Pekerja juga dilindungi daripada gangguan jika mereka adalah pemberi maklumat.

Undang-undang negeri dan tempatan boleh memberikan perlindungan tambahan kepada pekerja yang dibuli atau diganggu.

Menangani Pelanggaran Hak Pekerja

Sekiranya anda percaya bahawa hak anda telah dilanggar, anda harus menangani masalah ini secara langsung dengan majikan anda. Sebilangan besar tempat kerja mempunyai proses pengaduan yang disenaraikan dalam buku panduan pekerja. Jabatan sumber manusia selalunya akan bertanggungjawab untuk memulakan penyelidikan.

Dalam keadaan di mana diskriminasi berlanjutan atau hak anda masih dilanggar, anda mungkin ingin menghubungi pengacara. Peguam boleh memberi nasihat mengenai hak anda dan menyemak kes anda. Dalam beberapa keadaan, anda mungkin disarankan melaporkan majikan ke lembaga pekerja . Peguam juga boleh menasihati untuk meneruskan proses pengadilan.