Bagaimana Saya Menerima Nombor?

Selalunya, anda akan menghadapi situasi di mana berguna untuk mengetahui kos setiap tahun, tetapi anda hanya akan mempunyai kos dalam jangka masa yang lebih pendek. Dalam beberapa keadaan, anda dapat mengetahui jawapannya - jika anda membayar 1 peratus sebulan, anda tidak memerlukan kalkulator untuk mengetahui bahawa kadar tahunan anda adalah 12 peratus. Tetapi dalam keadaan lain, jawapannya tidak dapat dilihat dengan jelas, mungkin kerana jangka masa bukan kuantiti standard - misalnya, sembilan hari - atau, kerana anda perlu menambahkan atau mengurangkan dari angka awal sebelum memberikan jawapannya . Apa yang anda perlukan adalah kaedah tahunan pulangan .

Apa Artinya Tahunan Nombor

Anda seorang jurugambar bebas, dan minggu lalu anda memperoleh pendapatan kasar $ 875. Sekiranya anda memperoleh jumlah yang sama setiap minggu selama setahun, berapa banyak yang akan anda perolehi?

Tiba pada jawapannya cukup mudah: anda memperoleh penghasilan satu minggu itu, $ 875, dan anda mengalikannya dengan 52, iaitu jumlah minggu dalam setahun. Anda telah memperoleh $ 45,500. Dalam proses menentukan ini, anda telah membuat tahunan jumlah pendapatan mingguan.

Anda boleh menggeneralisasikan proses ini, dan mengatakan bahawa menginvestasikan angka bermaksud menukar kadar pulangan dalam jangka masa yang panjang, biasanya kurang dari satu tahun, menjadi kadar pulangan tahunan.

Mengapa Tahunan?

Individu dan institusi membuat kadar tahunan kerana banyak sebab. Mungkin yang paling biasa adalah membolehkan anda membuat perbandingan yang bermakna antara dua kadar, masing-masing dalam jangka masa yang unik . Sebagai contoh, sebagai jurugambar, anda ditawarkan tugas dari majalah reka bentuk serantau yang membayar $ 2,500. Adakah ini lebih baik atau lebih buruk daripada pendapatan purata $ 875 mingguan anda?

Perkara pertama yang perlu difahami ialah: berapa lama masa tugas ini? Anda mungkin perlu memberikan gambar berwarna untuk menyertai artikel ciri mengenai rumah baru yang mewah yang direka oleh arkitek terkenal. Anda menentukan bahawa ini akan menjadi pekerjaan enam hari, dan anda akan menanggung pelbagai perbelanjaan, seperti mempunyai pembantu dan memesan bekalan, yang akan berjumlah $ 1,100.

Mengetahui Kadar Pulangan

Dengan maklumat ini, anda sudah bersedia untuk melakukan matematik yang agak mudah yang membolehkan anda membandingkan dua kadar pulangan, menggunakan kadar pulangan tahunan yang sama untuk membuat perbandingan. Jaring anda untuk cadangan tugas adalah $ 2,500, tolak perbelanjaan $ 1,100, jadi anda akan menjana $ 1,400. Mengenai jangka masa yang diperlukan untuk memperoleh $ 1.400 ini, anda boleh menukarnya menjadi kadar tahunan dengan beberapa cara.

Sebagai contoh, pertama anda dapat menentukan bahawa pada tahun 2018, terdapat 216 hari kerja dalam setahun oleh Googling "jumlah hari kerja pada [tahun semasa anda]. Pelbagai laman web mempunyai maklumat ini, termasuk" The University of Iowa: 2018 Working Day Kalendar Gaji, "termasuk dalam bahagian Rujukan.

Anda telah membuat kesimpulan bahawa tugasan akan mengambil masa enam hari. Nombor $ 1,400 dibahagi dengan 6, sama dengan kadar harian $ 233.3333. Kadar harian ini dikalikan dengan jumlah hari bekerja, 261, sama dengan $ 60,900, yang merupakan kadar pendapatan tahunan untuk tugasan ini; oleh itu, jumlah ini lebih tinggi kadar tahunan anda yang ditentukan sebelumnya sebanyak $ 45,500. Anda pasti harus mengambil pekerjaan ini!

Cara Alternatif Tahunan

Dalam contoh di atas, anda mencapai kadar pendapatan tahunan, pertama dengan menentukan kadar harian, kemudian dengan mengalikan kadar harian dengan jumlah hari bekerja pada tahun 2018.

Dalam contoh ini, mencari jumlah hari bekerja pada tahun semasa untuk membuat pengiraan berjalan dengan baik. Dalam contoh lain, anda mungkin ingin membuat perkiraan jawapan - tidak sampai sesen pun, tetapi cukup dekat untuk anda membuat keputusan - tanpa mengetahui jumlah hari kerja yang tepat dalam tahun tertentu, atau, mungkin, tanpa tahun tertentu dalam fikiran.

Anda tahu tugas akan mengambil masa enam hari, iaitu minggu kerja lima hari ditambah sehari. Dari segi seminggu, jumlah ini berjumlah 6 dibahagi dengan 5 minggu kerja, atau 1.2 minggu kerja. Persoalannya, menjadi, jika anda dapat memperoleh $ 1400 dalam 1.2 minggu kerja, berapa banyak yang dapat anda peroleh dalam setahun pada kadar tersebut?

Masalah yang Sama dengan Algebra

Dalam pertuturan aljabar, masalah ini menjadi

1400 / 1.2 = X / 52

Anda menyelesaikannya dengan mengalikan kedua-dua belah pihak dengan 52. Dalam pengiraan ini, X sama dengan 1400 / 1.2 * 52, iaitu $ 60,066, pulangan tahunan bagi tugasan fotografi yang dicadangkan.

Hasil ini tidak begitu tepat seperti pengiraan sebelumnya, berdasarkan jumlah hari bekerja sebenar dalam tahun tertentu, kerana tidak termasuk cuti AS, antara faktor lain. Masih, $ 60,066 cukup hampir dengan penentuan yang lebih tepat iaitu $ 60,900, yang merupakan pengiraan berdasarkan jumlah hari bekerja yang sebenarnya pada tahun 2018. Kedua-dua kaedah menjawab soalan: "Adakah ini lebih baik atau lebih buruk daripada kadar pendapatan purata saya?" Dalam banyak keadaan, pendekatan seperti ini akan cukup dekat untuk menyediakan kaedah yang berguna untuk membandingkan dua kadar pulangan tahunan.