Cara Memasukkan URL LinkedIn dalam Resume

Sekiranya anda mempunyai profil LinkedIn yang terpelihara dengan baik, ini dapat memberikan maklumat berharga bagi bakal majikan, terutamanya jika anda mempunyai hubungan bersama di LinkedIn. Log masuk ke LinkedIn dan baca semula profil anda sebelum menyalin Uniform Resource Locator, juga dikenali sebagai alamat Web. Perhatikan bahawa jika anda menunjukkan resume anda melalui perekrut atau pemburu kepala, dia boleh membuang URL LinkedIn dan juga maklumat hubungan anda sebelum menyampaikan resume tersebut kepada bakal majikan.

Mendapatkan Pautan

1

Buka tetingkap penyemak imbas Web baru untuk membaca profil profil anda. Log masuk ke LinkedIn, klik tab "Profil" dan klik "Lihat Profil." Jadikan maklumat profil anda sesuai dengan maklumat pada resume anda. Perhatikan tarikh pekerjaan dan tajuk pekerjaan.

2

Klik pilihan "Edit Profil" di bawah tab Profil dan edit profil anda jika diperlukan.

3

Baca semula profil LinkedIn anda setelah membuat pengeditan. Apabila anda yakin ia kelihatan persis seperti yang anda mahukan oleh majikan baru, seret tetikus ke medan alamat di bahagian atas tetingkap penyemak imbas untuk menyorot alamat Web untuk profil anda. Tekan "Ctrl" plus "C" untuk menyalinnya ke papan keratan anda.

4

Buka resume anda dan klik di mana anda mahu URL tersebut muncul. Dalam kebanyakan kes, ini mesti terdapat di bahagian Kenalan atau Maklumat Tambahan resume anda, bersama dengan laman web dan alamat e-mel peribadi anda. Ketik penjelasan pautan dengan titik dua - seperti "Profil LinkedIn:" - diikuti dengan spasi.

5

Tekan "Ctrl + V" untuk menampal URL ke dalam resume. Nampaknya seperti ini, misalnya: //www.linkedin.com/profile/view?id=12345678&trk=tab_pro. Nombor yang dinyatakan sebagai "12345678" adalah nombor profil LinkedIn anda.

Menyunting URL Pautan

1

Letakkan kursor di hujung URL dan ruang belakang untuk menghapus watak selepas nombor profil anda, termasuk simbol "&". Karakter ini hanya digunakan semasa anda log masuk ke akaun anda sendiri. Walaupun pautan berfungsi dengan baik, watak-watak ini tidak diperlukan agar orang lain dapat melihatnya. Mengeluarkan lebihan watak menjadikan pautan kelihatan lebih bersih.

2

Padamkan sama ada bahagian "http //" atau "www" URL seperti yang dikehendaki. Hanya satu daripada watak yang diperlukan untuk masuk ke profil anda. Garis pada resume anda dengan pautan akan kelihatan seperti ini: Profil LinkedIn: www.linkedin.com/profile/view?id=12345678.

3

Letakkan kursor di hujung URL dan tekan "Enter" jika pemproses kata anda dapat mengubah URL menjadi hyperlink. Dalam kebanyakan kes, ini secara automatik membuat hiperpautan. Sekiranya anda menghantar resume anda dalam format elektronik, bakal majikan anda boleh mengkliknya untuk dibawa terus ke profil LinkedIn anda.

4

Sorot pautan dengan kursor, dan kemudian tekan "Ctrl + C" pada papan kekunci untuk menyalinnya. Tampalkan ini ke bar alamat penyemak imbas Web anda dan tekan "Enter" untuk memastikan URL pada resume anda berfungsi.