Bagaimana Tuntutan PayPal Berfungsi?

PayPal menjadikan pembelian dan penjualan barang dalam talian menjadi mudah dan senang. Namun, pengguna lain tidak selalu menepati janjinya untuk ditunaikan. Sekiranya anda membayar item melalui PayPal tetapi tidak pernah menerimanya, anda boleh membuat pertikaian. Sekiranya penjual gagal berkomunikasi dengan anda semasa pertikaian, anda mempunyai pilihan untuk meneruskannya ke tuntutan.

Tempoh masa

PayPal menghendaki anda mengemukakan semua tuntutan dalam 45 hari dari transaksi. Sekiranya anda menunggu lebih lama, PayPal akan menolak tuntutan tersebut secara automatik. Anda juga mesti memastikan bahawa anda menggunakan PayPal, dan bukan kad kredit atau debit, untuk membayar item yang dimaksudkan. Anda boleh memajukan sebarang pertikaian ke tuntutan dalam 20 hari sejak pembukaan sengketa tetapi harus menunggu sekurang-kurangnya 7 hari dari tarikh pembayaran untuk mengajukan tuntutan untuk item yang tidak diterima. Anda tidak boleh membuka semula atau meningkatkan pertikaian tertutup.

Peningkatan

Untuk meningkatkan tuntutan anda ke klaim, log masuk ke PayPal dan klik "Pusat Penyelesaian." Pilih "Lihat" di sebelah sengketa yang ingin Anda naikkan, lalu klik "Tingkatkan sengketa ini ke tuntutan PayPal." Ikuti arahan di layar untuk memberi tahu PayPal tentang masalah anda, kemudian klik "Tingkatkan ke Tuntutan."

Proses

Setelah membuat tuntutan, PayPal akan menghubungi anda untuk maklumat lebih lanjut. Balas dengan segera, dan berikan maklumat yang jelas mengenai kes anda. Sekiranya anda tidak menjawab ketika ditanya, PayPal akan membatalkan tuntutan tersebut. Sekiranya penjual tidak bertindak balas, PayPal secara automatik akan memihak kepada pembeli. Syarikat membuat keputusan mengenai tuntutan anda dalam masa 30 hari. Anda dapat melihat status tuntutan di Pusat Penyelesaian.

Rayuan Penjual

Walaupun PayPal menyelesaikan tuntutan tersebut mengikut permintaan pembeli, penjual boleh membuat rayuan. Sekiranya pembeli menggunakan atau merosakkan item dan kemudian menghantarnya kembali kepada anda, mengembalikan kotak kosong atau mengembalikan item yang salah, PayPal boleh membalikkan tuntutan tersebut sebagai penipuan. Penjual dapat mengajukan banding dengan memilih "Kes Tertutup" di Pusat Penyelesaian PayPal, lalu memilih "Banding." Sekiranya penjual mengemukakan tuntutan itu, dia mesti memberikan dokumentasi, membuat laporan polis atau mengisi afidavit rasmi.

Pertimbangan

Sekiranya anda membayar item anda melalui pembayaran PayPal tetapi menggunakan kad kredit atau debit, anda masih mempunyai pilihan. Hubungi penerbit kad kredit atau debit anda dan minta caj balik. Ini membalikkan urus niaga. Menurut PayPal, pembeli paling kerap meminta tolak bayar ketika barang tidak sampai atau ketika ia jauh berbeza dengan keterangan penjual. Anda juga boleh meminta bayaran balik sekiranya seseorang menggunakan kad anda untuk membeli item melalui PayPal tanpa kebenaran anda.