Cara Mengira Purata Waktu Kerja Setiap Pekerja

Walaupun terdapat beberapa alat untuk membantu majikan mengira waktu kerja untuk pekerja, termasuk aplikasi, hamparan dan kalkulator dalam talian, ada baiknya juga mengetahui cara melakukannya secara manual. Perniagaan membayar pekerja per jam untuk pekerjaan yang dilakukan atau berdasarkan gaji. Pekerja yang dibayar dengan gaji membuat jumlah yang sama setiap tempoh gaji, tidak kira berapa jam bekerja. Sekiranya mereka diberhentikan, anda seharusnya dapat dengan mudah dan cepat mengira waktu dan jam pekerja anda.

Menentukan Parameter Masa Kerja

Kecuali seorang pekerja bergaji, waktu kerja dihitung pada kad masa. Kad waktu dianggap sebagai dokumen undang-undang yang dapat digunakan sebagai bukti di pengadilan atau oleh organisasi pemerintah seperti IRS untuk memastikan kepatuhan terhadap undang-undang buruh. Oleh itu, sama ada anda majikan atau pekerja, menyimpan rekod jam kerja yang tepat adalah mustahak dan bermanfaat bagi semua pihak.

Menurut GetSling.com, melainkan jika seorang pekerja bergaji, waktu kerja boleh:

  • Sepenuh masa: Ini biasanya 40 jam seminggu, mengikut Undang-Undang Piawaian Buruh yang Adil, yang diberlakukan pada tahun 1940 untuk mengelakkan majikan mengeksploitasi pekerja dan membuat mereka bekerja pada waktu apa pun yang mereka pilih. Walaupun tidak ada undang-undang untuk minimum jam penuh, maksimum yang dapat dilakukan oleh pekerja adalah 40 jam sebelum mereka layak mendapat gaji lebih masa.

  • Sambilan: Apa-apa yang kurang dari 40 jam seminggu. Umumnya, majikan menganggap 20 jam seminggu sebagai sambilan, tetapi mungkin lebih banyak, bergantung pada perniagaan.

  • Lebih masa: Mengikut FLSA, waktu lembur dianggap lebih dari 40 jam seminggu. Bayaran lebih masa standard di AS disebut "setengah jam." Ini bermaksud untuk setiap jam bekerja lebih dari 40 jam seminggu, pekerja mendapat 1.5 kali gaji per jam biasa. Oleh itu, jika seorang pekerja bekerja 41 jam seminggu dan gaji tetap mereka adalah $ 20 sejam, untuk jam lebih masa, mereka akan mendapat $ 30.

Memilih Format Masa untuk Pengiraan

Mengira waktu pekerja agak mudah, terutamanya jika anda mencatat jam tersebut dengan betul dengan kad waktu atau hamparan. Pastikan mereka diisi dengan tepat tepat pada masanya dan disusun dengan baik. Sebelum mengira gaji, ia juga dapat membantu menyimpan rekod jadual dan tanggungjawab pekerja yang rajin ketika mengira jam bekerja untuk gaji. Semasa mengira jam, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memilih format pengiraan masa - dua yang paling biasa adalah waktu standard dan waktu ketenteraan.

Pada masa ketenteraan, jam dari 1 pagi hingga tengah hari adalah sama seperti pada waktu standard, tetapi ia kelihatan berbeza. Untuk jam di bawah jam 10, sifar ditambahkan di hadapan jam itu, jadi jam 8:00 pagi menjadi jam 08:00. Jam selepas jam 10 menjadi 11:00, 12:00, 13:00 dan seterusnya, hingga tengah malam, atau 24:00. Apabila anda mengira jam secara manual, ini mungkin jalan yang lebih mudah; sebagai contoh, jika seorang pekerja bekerja dari jam 8 pagi hingga 5 petang, dalam format ketenteraan, itu diterjemahkan sebagai jam 08:00 hingga 17:00. Kurangkan 8 dari 17 hingga 9, jam pekerja bekerja.

Membundarkan Waktu Pekerja dan Membuat Kategori

Selalunya, pekerja yang masuk dan keluar bekerja tidak akan melakukannya tepat pada waktunya. Kadang-kadang mereka akan berhenti beberapa minit, dan anda perlu membundarkan atau turun. Cara terbaik untuk mengatasi ini adalah dengan mengesan masa dengan kenaikan 15 minit, dengan tujuh minit pertama dibundarkan dan selebihnya dibundarkan. Contohnya, jika seorang pekerja menumbuk pukul 07:58 dan keluar pada jam 17:02, itu adalah 8 jam, 4 minit pada jam, yang menjadi 8 jam. Sebagai contoh pembundaran, jika seorang pekerja mula bekerja pada jam 07:58 dan keluar pada jam 17:10, itu bersamaan dengan 8 jam, 12 minit, tetapi meningkat hingga 8 jam, 15 minit.

Bergantung pada industri, seorang pekerja dapat melakukan pekerjaan yang berbeza dengan kadar gaji yang berbeza. Semasa mengira jam bekerja, sangat penting untuk menyekat waktu pada kadar tersebut supaya pekerja dapat dibayar sesuai dengan tugas apa pun yang sedang dilakukan. Adalah lebih baik untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh pekerja anda dan berapa banyak gaji mereka untuk peranan tersebut, kerana ia boleh menjadi masalah undang-undang di jalan raya.

Elemen Tambahan yang Perlu Dipertimbangkan

Semasa mengira jam bekerja, penting juga untuk mempertimbangkan faktor lain. Sebagai contoh, sementara kerja lembur adalah waktu dan setengah secara persekutuan, negeri yang berlainan mempunyai undang-undang lembur yang berbeza. Sebagai contoh, California, gaji pekerja berganda selama lebih dari 12 jam bekerja dalam sehari, dan juga berjam-jam pada hari ketujuh berturut-turut dalam seminggu, selagi masa bekerja lebih dari lapan jam.

Menurut Bizfluent.com, faktor lain termasuk:

  • Rehat makan dan rehat: Rehat rehat boleh berlangsung dari lima hingga 20 minit. Seorang majikan mungkin dikehendaki oleh undang-undang negeri untuk memberikan rehat ini dan, oleh itu, mesti membayarnya. Tempoh makan boleh dari 30 minit hingga satu jam dan biasanya tidak dibayar kecuali pekerja bekerja sepanjang waktu rehat.

  • Waktu kerja separa: Sekiranya pekerja mesti meninggalkan kerja lebih awal atau tidak dapat hadir dan tidak mempunyai masa berbayar untuk perkara-perkara seperti itu, majikan boleh memotong hari cuti, peribadi atau sakit dari pekerja atau menariknya untuk hari itu.

  • Lebih masa untuk pekerja yang diberi tip: Pengiraan dibuat mengikut kadar gaji minimum dan kredit tipikal persekutuan atau negeri pekerja. Contohnya, jika seorang pekerja menerima gaji minimum per jam AS persekutuan AS $ 7.25 , untuk kerja lebih masa, kalikan dengan 1.5 atau "setengah dan setengah" untuk mendapat $ 10.88 . Kurangkan $ 5.12 , kredit tipikal persekutuan, dari $ 10.88 untuk kadar lebih masa pekerja itu, iaitu $ 5.76 .

Mengira Masa Kerja dalam Setahun

Sangat mudah untuk mengira jumlah jam kerja dalam satu tahun dengan mengalikan bilangan jam dalam seminggu, berkali-kali dengan jumlah minggu dalam setahun. Empat puluh jam seminggu waktu bekerja 52 minggu adalah 2.080 jam bekerja setiap tahun. Namun, tidak setiap pekerja bekerja selama 40 jam - anda harus menambah jumlah mereka dan menggandakan jumlahnya dengan jumlah minggu dalam setahun untuk mendapatkan jumlah tahunan individu. Semasa mengira setiap tahun untuk pekerja, pastikan juga mengambil kira faktor lain. Sebilangan besar kerja biasanya mempunyai beberapa hari cuti dan percutian, yang mana anda perlu mengurangkan dari jumlah waktu kerja mereka.

Semasa mengira jam tahunan untuk pekerja yang bergaji, matematik akan sedikit berbeza. Pekerja bergaji menerima cek setiap minggu atau dua minggu sekali, bergantung pada syarikat. Mereka yang dibayar setiap minggu harus dilindungi selama 40 jam, dan mereka yang dibayar setiap dua minggu harus dilindungi selama 80 jam jika itu adalah polisi sepenuh masa syarikat. Majikan juga mesti menyedari cuti dan hari percutian dan memotongnya dari waktu bekerja dalam pengiraan gaji.