Cara Memastikan Margin sepenuhnya dalam Microsoft Word untuk IMac

Microsoft menawarkan Word untuk Mac 2011 untuk pengguna iMac. Perisian ini menyediakan ciri yang serupa dengan yang terdapat dalam versi Windows. Pemformatan perenggan, seperti justifikasi penuh, secara automatik diterapkan pada perenggan saat ini tanpa harus memilih semua teks secara manual. Namun, untuk membenarkan pelbagai perenggan sepenuhnya, anda perlu memilih julatnya secara manual. Setelah pemformatan ini diterapkan, kata-kata awal dan akhir pada setiap baris akan sejajar dengan margin kiri dan kanan untuk membuat kesan blok. Pengecualian adalah baris terakhir setiap perenggan, yang menggunakan penjajaran kiri standard.

1

Pilih perenggan yang anda mahukan dibenarkan sepenuhnya. Untuk satu perenggan, klik mudah di mana sahaja dalam perenggan tersebut. Untuk menerapkan kesan pada beberapa perenggan, klik dan seret tetikus anda untuk menyoroti semua perenggan yang berlaku. Sebagai alternatif, mulakan perenggan baru jika anda ingin mengkonfigurasi justifikasi sebelum menulis teks.

2

Klik tab "Rumah" dan pilih ikon "Justify Text" dalam kumpulan Perenggan. Ikon ini dapat dikenal pasti oleh beberapa garis mendatar yang diselaraskan di sisi kiri dan kanan.

3

Buat perenggan baru dan pilih kaedah penjajaran yang berbeza, seperti kiri, kanan atau tengah. Melakukannya akan melumpuhkan pembenaran pada perenggan baru yang akan datang. Langkah ini tidak diperlukan ketika hanya memformat teks yang ada.