Cara Menghapus Kata Laluan yang Disimpan di Safari

Penyemak imbas Safari untuk OS X dan iOS menyimpan nama pengguna dan kata laluan anda dalam memori peranti anda untuk memudahkan log masuk ke pelbagai akaun dalam talian anda. Untuk menghapus kata laluan yang disimpan dari Safari pada Mac, pilih dari menu Pilihan. Untuk menghapus kata laluan dari iOS, kosongkan data IsiOtomatik anda dari menu Tetapan.

Menguruskan Kata Laluan Safari di OS X

Semasa anda masuk ke laman web untuk pertama kalinya di Safari di Mac, anda diminta menyimpan data log masuk untuk sesi akan datang. Kredensial pengguna ini disimpan secara berasingan untuk setiap laman web di tab Kata Laluan Pilihan Safari. Hapus kata laluan dengan membuka tetingkap Pilihan, memilih tab "Kata Laluan", memilih kata laluan dan mengklik "Buang". Sebagai alternatif, hapus semua kata laluan dengan mengklik "Buang Semua" Maklumat log masuk anda akan segera dipadamkan, dan pada saat anda log masuk ke laman web, anda diminta untuk menyimpan kata laluan sekali lagi. Sekiranya anda tidak mahu menyimpan kata laluan, tolak untuk menyimpannya apabila diminta.

Mengosongkan Data Isi Auto di iOS

Pada peranti iOS, maklumat kata laluan disimpan secara terpusat di menu Tetapan dan bukannya tetapan aplikasi. Untuk melihat, mengedit dan menghapus kata laluan Safari, buka Tetapan, ketuk "Safari" dan pilih "IsiOtomatik dan Kata Laluan." Ketuk "Kata Laluan yang Disimpan" dan "Edit", kemudian pilih laman web yang ingin anda hapus maklumat log masuk anda. Kredensial pengguna anda segera dibersihkan, dan anda diminta untuk menyimpannya sekali lagi apabila anda log masuk.