Cara Menghapuskan Pemacu Keras Komputer Anda & Mula Bermula Seluruhnya

Menghapus cakera keras komputer anda adalah langkah yang agak drastik namun sangat berkesan untuk mengembalikan komputer anda ke tahap kecekapan operasi yang tinggi. Sistem operasi yang baru dipasang sering berfungsi lebih baik daripada pemasangan lama kerana kekurangan program yang tidak diperlukan, fail sementara dan / atau kerosakan sistem fail. Sebelum menyapu cakera keras anda, anda perlu menyalin fail penting ke peranti storan luaran - seperti pemacu kilat atau cakera keras luaran - kerana anda akan memulakannya dari awal.

1

Masukkan media pemasangan Windows 8 anda ke dalam komputer anda. Ia boleh menggunakan DVD atau pemacu kilat. Sekiranya anda perlu memesan media pemasangan, kunjungi Kedai Microsoft (lihat pautan di Sumber) atau vendor perisian Microsoft lain untuk membeli.

2

Mulakan semula komputer anda, dan tekan sebarang kekunci apabila diminta untuk boot dari media pemasangan anda. Sekiranya tidak diminta, mulakan semula komputer anda dan tekan kekunci yang ditunjukkan di skrin untuk menukar urutan but. Tetapkan ke pemacu DVD atau USB anda - mana sahaja jenis media pemasangan yang anda miliki - dan mulakan semula sekali lagi. Tekan sebarang kekunci apabila diminta. Perhatikan bahawa fail pemasangan mungkin diperlukan beberapa minit.

3

Pilih bahasa pemasangan, format waktu / mata wang dan pilihan papan kekunci dari menu lungsur. Klik "Seterusnya."

4

Klik "Pasang sekarang" dan tunggu persediaan dimuat. Masa muat akan berbeza-beza bergantung pada perkakasan anda tetapi biasanya tidak lebih dari 10 minit.

5

Taipkan kunci produk Windows 8 anda, dan klik "Next."

6

Baca syarat lesen di halaman berikut, pilih "Saya menerima syarat lesen" dan klik "Seterusnya."

7

Klik pilihan "Custom: Install Windows only (Advanced)" di halaman berikut.

8

Klik "Pilihan pemacu (lanjutan)" di halaman berikut.

9

Klik untuk memilih partisi cakera keras yang ada (satu demi satu), dan kemudian klik "Padam." Perhatikan bahawa ini akan menghapus data yang terdapat dalam partisi secara kekal.

10

Klik "OK" untuk mengesahkan penghapusan partisi, yang akan dihapuskan serta-merta. Ulangi untuk sebarang partition tambahan yang anda mahu dihapuskan dari pemacu.

11

Klik untuk memilih ruang yang tidak diperuntukkan pada cakera keras, dan kemudian klik "Seterusnya." Pemasangan sekarang akan bermula. Perhatikan bahawa komputer anda akan dimulakan semula beberapa kali semasa proses tersebut.

12

Ikuti arahan semasa pemasangan dilakukan untuk mengkonfigurasi pilihan Windows dan akaun pengguna anda.