Cara Memasang Semula Aktif X

ActiveX adalah teknologi Microsoft yang berfungsi dengan Internet Explorer untuk memberikan fungsi khas, seperti animasi atau bar alat, ke pengalaman penyemak imbas anda. Internet Explorer meminta anda memasang ActiveX ketika anda mengunjungi halaman Web yang memerlukan kawalan ini. Pasang semula ActiveX jika anda mengalami masalah dengannya, dengan terlebih dahulu membuang kawalan yang ada dan kemudian melihat semula halaman Web yang memerlukannya.

1

Lancarkan Internet Explorer, klik butang "Tools" di sudut kanan atas tetingkap dan pilih "Manage Add-ons" dari menu drop-down.

2

Luaskan menu "Tunjukkan" dan pilih pilihan berlabel "Kawalan yang dimuat turun." Tingkap kini memaparkan semua kawalan ActiveX yang dipasang.

3

Sorot kawalan ActiveX yang ingin anda alih keluar dan pasang semula.

4

Klik pautan "Maklumat Lanjut" di bahagian bawah tetingkap, kemudian tekan butang "Buang" untuk menyahpasang kawalan ActiveX yang dipilih. Klik pada butang "Tutup" untuk kembali ke tetingkap Internet Explorer utama.

5

Navigasi ke halaman Web yang memerlukan kawalan ActiveX yang baru anda hapus, kemudian pilih pilihan "Pasang" ketika kotak dialog muncul di bahagian atas tetingkap.