Bagaimana Memulakan Syarikat Teksi Teksi

Sebilangan perniagaan terbaik membolehkan anda memulakan perniagaan kecil dan meningkat, dan perniagaan perniagaan teksi tidak pernah berlaku. Sama ada anda mahu memandu kereta anda sendiri untuk perkhidmatan berkongsi perjalanan, atau anda merancang untuk memulakan perniagaan teksi anda sendiri, ia dapat membantu mengetahui apa yang diharapkan. Anda memerlukan kenderaan yang baik, sikap ramah dan kesediaan untuk bekerja berjam-jam semasa mengembangkan perniagaan.

Menjadi Pemandu Berkongsi Ride

Pada satu masa, hanya ada satu pilihan untuk menjalankan syarikat teksi. Tetapi perkhidmatan perkongsian perjalanan seperti Uber dan Lyft telah mengubahnya, memungkinkan untuk menjana wang pelanggan tanpa memulakan perniagaan anda sendiri. Perkara terbaik mengenai kerja perkongsian perjalanan ialah anda akan menjadi bos anda sendiri tanpa perlu menanggung kos permulaan. Walau bagaimanapun, anda akan mendapati wangnya tidak begitu menguntungkan sekiranya anda melakukan perkara anda sendiri.

Untuk memulakan sebagai pemandu berkongsi perjalanan, anda memerlukan kenderaan yang baik dan bersih, serta lesen dan insurans yang sah. Anda harus melalui proses permohonan dan persetujuan seperti yang anda mahukan sekiranya anda bekerja untuk majikan, tetapi setelah anda bekerja, anda akan dibenarkan untuk menetapkan jadual anda sendiri dan memilih bidang yang anda mahu penutup.

Bermula Dengan Satu Teksi

Perkara yang baik untuk memulakan perniagaan teksi di era perkongsian perjalanan ialah anda tidak perlu memiliki kereta kuning dengan tanda besar di atasnya. Anda boleh membeli taksimeter, partition dan lampu atap untuk dipasang pada kenderaan apa pun. Anda juga boleh membeli decal yang akan menjamin setiap penumpang yang berpotensi bahawa anda adalah perniagaan yang sah.

Sekiranya anda perlu membeli kenderaan, anda perlu menganggarkan antara $ 10,000 hingga $ 15,000 untuk bahagian perniagaan baru anda. Itu tidak termasuk peralatan lain yang harus anda beli. Anda juga memerlukan lesen perniagaan dan insurans yang mencukupi untuk memenuhi keperluan negeri anda untuk pemandu teksi. Satu perbelanjaan yang akan dapat anda elakkan sekiranya operasi satu kereta adalah pejabat, kerana anda boleh beroperasi di luar rumah anda.

Menambah Kenderaan Tambahan

Sekiranya anda mahukan banyak kenderaan, anda akan mendapat kos operasi untuk memulakan dan menguruskan armada. Ini bermaksud membeli dan melengkapkan kenderaan dengan betul dan menjaga insurans bagi setiap kenderaan tersebut, serta mengupah dan membayar pemandu. Ini memerlukan pemeriksaan latar belakang dan ubat untuk membantu melindungi perniagaan anda daripada sebarang tanggungjawab yang mungkin timbul daripada pengambilan pemandu yang salah.

Setelah anda mempunyai banyak pemacu, anda juga mesti dapat menguruskan semuanya. Nasib baik, perisian kini tersedia yang dapat membantu anda menjalankan sesuatu tanpa perlu membayar pasukan penuh untuk membuat panggilan dan mengeluarkan tugas. Pelanggan boleh meminta perjalanan melalui aplikasi, dan pemandu dapat membuat panggilan dan melakukan tugas mereka tanpa meminta seseorang mengawasi semuanya. Sekiranya anda ingin seseorang mengambil panggilan telefon, mereka juga boleh menggunakan aplikasi untuk menguruskan pemacu.

Kekal Bersaing

Hari ini, kebanyakan bandar besar hanya mempunyai satu penyedia pengangkutan yang melayani seluruh penduduk. Anda akan menghadapi persaingan bukan sahaja dari perkhidmatan berkongsi, tetapi juga banyak syarikat teksi lain yang muncul. Ini dapat membantu memastikan perkhidmatan anda tersedia di lapangan terbang dan hotel tempatan.

Setelah pemasaran disusun, anda perlu memastikan pelanggan gembira ketika kereta anda muncul. Kekalkan standard kebersihan yang tinggi untuk setiap kenderaan di armada anda, dan pastikan pemandu anda profesional, sopan dan, paling penting, selamat. Perhatikan setiap keluhan pelanggan dengan serius untuk memastikan anda tidak mempunyai pemandu yang membahayakan nyawa penumpang.