Strategi Penyesuaian Produk

Penyesuaian produk adalah proses mengubahsuai produk yang ada sehingga sesuai untuk pelanggan atau pasaran yang berbeza. Strategi penyesuaian sangat penting bagi syarikat yang mengeksport produk mereka kerana memastikan produk tersebut memenuhi keperluan budaya dan peraturan tempatan. Penyesuaian juga penting bagi syarikat yang ingin memperkenalkan produk baru tetapi tidak mempunyai dana atau sumber untuk mengembangkan item baru. Sebuah artikel tahun 2007 dalam "Pemasaran Inovatif" menyatakan bahawa empat faktor utama yang mendorong penyesuaian produk adalah budaya, pengembangan pasar, persaingan dan undang-undang.

Penyelidikan Pelanggan

Anda mesti mendasarkan strategi penyesuaian anda pada penyelidikan keperluan pelanggan. Dengan membandingkan ciri yang dianggap penting oleh pelanggan dengan spesifikasi produk semasa anda, anda dapat mengenal pasti jurang dan peluang untuk meningkatkan daya tarikan produk. Komen di laman tinjauan produk atau melalui interaksi media sosial dapat membantu anda mengenal pasti pilihan pelanggan. Wakil penjualan anda juga dapat mengesyorkan perubahan yang diminta oleh pelanggan.

Penyelidikan Eksport

Mengadaptasi produk untuk eksport boleh menjadi strategi penting untuk mengembangkan perniagaan anda. Ini memberi anda peluang untuk meningkatkan pendapatan dengan memasuki pasar baru untuk produk yang ada. Namun, untuk berjaya, anda mesti melakukan penyelidikan menyeluruh ke pasaran yang anda pertimbangkan dan kemungkinan kesannya terhadap perniagaan anda dari segi masa dan kos untuk menyesuaikan produk. Strategi penyesuaian untuk wilayah eksport mesti mengambil kira beberapa faktor, termasuk pilihan budaya, harga, standard kualiti, sistem pengukuran, perkhidmatan dan sokongan. Organisasi eksport, seperti USA Trade Online, atau pengedar tempatan dapat memberikan anda maklumat penyelidikan untuk merancang penyesuaian anda.

Pertandingan

Penyesuaian produk juga merupakan strategi penting untuk menangani ancaman persaingan. Sekiranya pesaing memperkenalkan produk baru yang melebihi tawaran anda, mereka mungkin mengambil bahagian pasaran dari anda. Dengan menganalisis spesifikasi produk pesaing, anda dapat mengenal pasti aspek produk anda sendiri untuk diperbaiki. Anda juga dapat bertindak balas dengan cepat terhadap ancaman persaingan, daripada meluangkan masa untuk mengembangkan produk baru.

Keutamaan

Untuk menetapkan keutamaan untuk penyesuaian produk, anda mesti mengimbangkan keperluan pelanggan dan pasaran dengan kos pembangunan dan kemungkinan pulangan pelaburan anda. Syarikat komunikasi France Telecom telah mengembangkan strategi yang disebutnya "sekali tetapi banyak." Syarikat menggunakan strategi ini untuk menyesuaikan produk yang ada dengan cepat untuk pasaran yang berbeza, membantu mengurangkan kos pembangunan dan mempercepat pengenalan produk baru.