Contoh Pemberian Maklumat dalam Perniagaan

Pemberi Maklumat adalah pekerja syarikat yang melaporkan tingkah laku yang tidak sesuai atau tidak beretika yang mereka temui di tempat kerja. Pemberitahuan maklumat merangkumi banyak bidang perniagaan di setiap industri, termasuk tetapi tidak terhad kepada diskriminasi dalaman, amalan penjualan pemangsa dan keadaan kerja yang berbahaya. Pemilik perniagaan dapat mengetahui kesan contoh pemberi maklumat yang terkenal untuk mengelakkan bencana undang-undang dan kewangan.

JP Morgan Chase: Alayne Fleischmann

Alayne Fleischmann adalah seorang peguam sekuriti yang bekerja untuk JP Morgan Chase. Semasa berkhidmat di syarikat itu, Fleischmann menyaksikan tindakan penipuan sekuriti berulang dan mengerikan. Setelah mengambil tindakan, Fleischmann mendapati dirinya tidak dapat mencari pekerjaan walaupun mempunyai kepercayaan yang sempurna. Dengan tuntutan umum yang akan menjadi perhatian utama media, JP Morgan Chase bertemu dengan Fleischmann untuk merahsiakan perincian penipuan tersebut. Fleischman menerima $ 9 bilion, sementara JP Morgan Chase menyelesaikan kes itu di belakang pintu tertutup.

Loji Tenaga Nuklear Kerr-McGee: Karen Silkwood

Kisah Karen Silkwood diingati dalam filem yang dibintangi oleh Cher, Silkwood . Karen Silkwood bekerja di Loji Tenaga Nuklear Kerr-McGee dan mengambil tindakan dengan melaporkan syarikat itu kepada Suruhanjaya Tenaga Atom. Loji tenaga nuklear adalah persekitaran berbahaya untuk bekerja di bawah keadaan yang paling selamat. Silkwood mencatat banyak syarat yang menjadikan dirinya dan rakan sekerja berisiko meningkat, dengan memperhatikan pelanggaran kesihatan dan keselamatan utama yang diketahui syarikat itu.

Karen Silkwood tidak dapat menikmati kejayaannya dalam mewujudkan piawaian yang lebih selamat dalam keadaan kerja loji nuklear, kerana dia secara misterius ditemui mati ketika dia mengancam pegawai syarikat dengan membawa bukti-bukti ke media, yaitu The New York Times .

Enron: Sherron Watkins

Enron mengalami salah satu skandal korporat terbesar dalam sejarah berkat naib presiden syarikat itu, Sherron Watkins. Dia menulis surat kepada bosnya mengenai amalan perakaunan palsu yang menyamakan stok Enron dengan skema Ponzi daripada syarikat yang diperdagangkan secara terbuka. Dia menuntut agar syarikat itu mengambil tindakan. Suratnya menjadi umum lima bulan selepas dia menulisnya dan menjadi makanan kemarahan nasional terhadap mereka yang memimpin Enron, bersama dengan firma perakaunannya, Arthur Andersen.

Terlepas dari tinjauan umum dan kongres yang mengikuti pemberitahuan, Watkins terus bekerja untuk Enron tanpa membalas dendam.

Petua

Pemberi Maklumat dilindungi dari tindakan balas majikan di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat. Majikan mesti membiarkan siasatan berlaku tanpa mengambil tindakan terhadap pihak yang melaporkan. Fahami undang-undang untuk memastikan anda tidak dikenakan pemberitahuan, dan ikuti protokol undang-undang sekiranya seseorang melaporkan syarikat untuk pelanggaran.