Cara Memulakan Perniagaan Bakeri dari Rumah

Sekiranya anda gemar membuat roti, dan rakan dan keluarga memuji barang-barang bakar anda, pertimbangkan untuk memulakan perniagaan membuat roti di rumah. Menjual makanan ringan di rumah seperti kue, pai dan roti kepada pelanggan yang lapar boleh menjadi pengalaman yang menggembirakan dan memuaskan.

"Seni membakar dan berkongsi barang-barang bakar dengan pelanggan sangat menyeronokkan sehingga setelah anda memulakan, anda mungkin akan terpikat," kata tukang roti Dean Kim, pemilik OC Baking Co. "Saya mendapati bahawa setelah saya membuat penaik pepijat, saya tidak dapat berhenti memanggang. "

Adalah sukar dan mahal untuk melancarkan perniagaan membuat roti dengan membuka kemudahan besar. Alternatif yang sangat baik adalah menjual barangan bakar yang dibuat di dapur anda sendiri. Pembuatan roti di rumah melibatkan kos rendah dan merupakan pilihan perniagaan roti yang lebih murah.

Berikut adalah langkah-langkah bagaimana memulakan perniagaan roti dari rumah.

Rangka Rancangan Perniagaan Roti

"Sama ada anda memulakan perniagaan roti dari rumah untuk pendapatan tambahan, sebagai hobi atau sebagai titik permulaan perniagaan roti, selalu bermanfaat untuk membuat rancangan perniagaan," kata Zakiyya Gafoor, pengasas AFTER12 TEA, sebuah perniagaan agensi perundingan dan pemasaran dengan pelanggan dalam industri perkhidmatan makanan.

Rancangan perniagaan kedai roti mestilah mengandungi maklumat berikut, yang akan membantu anda membina perniagaan yang berjaya.

  • Penerangan dan Misi Syarikat

Masukkan maklumat terperinci rancangan anda mengenai perniagaan kedai roti rumah yang anda inginkan. Sertakan pernyataan misi anda dan jenis produk yang anda ingin bakar dan jual . Adakah anda akan pakar dalam makanan bakar tertentu, seperti kek dan kek cawan, atau roti bakar? Bersikap spesifik mungkin mengenai penawaran produk anda akan membantu anda memulakannya.

  • Nama Perniagaan Bakeri

"Membuat nama perniagaan adalah bahagian yang menyeronokkan," kata Gafoor. "Pilih nama perniagaan yang akan membuat anda tersenyum dan anda akan gembira dalam jangka masa panjang. Adalah baik untuk memulakannya dengan nama perniagaan yang unik, terutamanya jika anda fikir anda ingin menandakan nama itu di masa hadapan.

Apa sahaja nama perniagaan yang anda buat, pastikan untuk menjelaskan bahawa perniagaan itu adalah kedai roti . Walaupun nama yang tidak biasa dan menarik dapat menyeronokkan, nama tersebut tidak membawa pelanggan. Mengetahui bahawa syarikat anda adalah kedai roti pasti akan menghasilkan penjualan.

Anda juga perlu mendaftarkan DBA anda (berniaga sebagai nama) dan mendapatkan nombor ID cukai persekutuan.

  • Penyelidikan pasaran

Huraikan pasaran sasaran anda dan profil pengguna mereka dari segi barangan bakar. Bagaimana produk anda dapat memenuhi keinginan dan keperluan mereka? Bagaimanakah barang bakar anda dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk melayani pelanggan daripada pesaing anda?

Lihat trend terkini dan bagaimana kesannya terhadap perniagaan kedai roti di rumah anda. Sebagai contoh, adakah sasaran anda adalah generasi muda? Sekiranya demikian, jenis makanan bakar apa yang cenderung mereka inginkan - mungkin barang seperti kek muncul? Atau adakah anda akan melayani keluarga muda? Kek hari jadi dan kek cawan mungkin menjadi pilihan terbaik anda.

  • Peralatan Roti yang diperlukan

Pada bahagian ini, gariskan kos peralatan yang diperlukan untuk memulakan kedai roti di rumah, sehingga anda dapat menghasilkan produk bakar yang enak anda. Yang kos melengkapkan dan mengubah suai dapur anda yang sedia ada akan berbeza-beza. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan ketuhar perolakan, yang berharga $ 2,000 atau lebih tinggi. Sekiranya anda membakar roti, anda memerlukan kalis doh dan lebih panas, yang berharga $ 1,200. Pengadun doh roti boleh berharga dari $ 600 hingga $ 1,200 atau lebih. Anda juga memerlukan peti sejuk yang besar, yang berharga $ 1,200. Tambahkan $ 1,000 lagi untuk pelbagai barang dapur kecil. Pertimbangkan juga jika anda memerlukan ruang tambahan untuk memuatkan barang roti baru, seperti rak.

Dapatkan Lesen dan Izin

Lesen dan izin berbeza untuk perniagaan membuat roti di rumah, bergantung pada lokasi geografi. Ketahui lesen dan izin apa yang anda perlukan dalam keadaan tertentu.

Dokumen yang diperlukan umum termasuk lesen perniagaan umum, biasanya diperoleh melalui bandar atau daerah anda, izin cukai penjualan, permit pekerjaan rumah, dan izin kesihatan dan keselamatan, antara lain.

Oleh kerana anda akan membuat dan menjual produk habis pakai, anda perlu mematuhi kod dan peraturan kesihatan tempatan untuk dapur roti rumah anda. Di beberapa negeri, dilarang menggunakan dapur kediaman untuk pengeluaran makanan komersial, atau mungkin ada sekatan. Lihat peraturan di kawasan anda dengan menghubungi Jabatan Kesihatan Awam setempat. Anda juga mungkin memerlukan pemeriksaan dari bomba tempatan.

Tentukan Struktur Perniagaan anda

Anda perlu menentukan jenis struktur perniagaan yang anda mahukan, yang akan mempengaruhi bagaimana anda membayar cukai. Secara amnya, jika anda membuka perniagaan kedai roti, anda pasti ingin memulakannya sebagai pemilik tunggal, yang merupakan struktur perniagaan yang paling tidak rumit. Ini bermakna bahawa anda bekerja terutamanya di syarikat, walaupun anda mungkin menggaji orang untuk membantu anda secara sambilan sebagai kontraktor.

Sekiranya syarikat anda berkembang dan anda mengambil rakan kongsi atau rakan kongsi dan pekerja, anda harus mengubah struktur perniagaan. Sekiranya anda bertambah banyak, anda juga mungkin perlu keluar dari rumah anda dan membuka perniagaan kedai roti fizikal.

Buat Rancangan Jualan dan Pemasaran

Sebelum membuka, cari tahu bagaimana anda merancang untuk memasarkan perniagaan anda dan menarik dan mengekalkan pelanggan . Sekiranya anda bergantung pada rujukan untuk menjual barang bakar anda, adakah anda mempunyai rangkaian yang kuat? Adakah terdapat restoran atau kafe tempatan yang mahukan produk anda?

Memiliki laman web yang baik dan senang digunakan adalah suatu keharusan. Perlu membayar profesional untuk merancangnya. Cari seseorang yang telah merancang laman web yang anda suka dan tahu apa yang berfungsi dan yang tidak sesuai. Tidak cukup untuk mempunyai laman web; anda juga perlu mencari cara untuk mengarahkan bakal pelanggan ke sana. Pastikan untuk menambahkan laman web anda ke semua bahan pemasaran, termasuk kad nama.

Bagaimana lagi anda akan mempromosikan perniagaan anda? Adakah anda merancang untuk mengembangkan yang berikut di media sosial atau menulis blog penaik? Bagaimana dengan surat terus atau bentuk iklan lain?

Tentukan juga rancangan untuk menghantar barang bakar . Sekiranya anda membuat pesanan melalui pos, perhatikan kos penghantaran, termasuk pembungkusan dan bahan. Anda juga memerlukan laman web.

Tentukan Harga

Fikirkan perkara dengan teliti sebelum menentukan harga barang bakar anda. Harga yang anda tetapkan pada awalnya akan diharapkan oleh pelanggan, jadi anda ingin mengenakan jumlah yang mencukupi dari awal .

Menurut Biro Statistik Buruh, pada tahun 2017, gaji rata-rata untuk tukang roti adalah $ 25,690 setahun. Sekiranya anda ingin memperoleh gaji yang lebih tinggi sebagai pemilik perniagaan roti, harga produk anda dengan sewajarnya.

"Pembuat roti dari rumah tidak selalu mempertimbangkan berapa harga kek yang benar-benar berharga dan gagal untuk mempertimbangkan komponen seperti masa dan bekalannya secara menyeluruh," kata penggemar roti bakar Jaymi Horne. "Saya mendorong sesiapa sahaja yang ingin memulakan kedai roti dari rumah dengan harga yang sama seperti kedai roti lain. Ini akan membantu memastikan anda kekal kompetitif dan berjaya. "