Cara Membersihkan & Memadamkan Mac Mini

Sebelum menyerahkan Mac Mini anda kepada orang lain, anda perlu memadamkan data dari cakera keras anda dan memasang semula sistem operasi macOS. Ini memastikan komputer anda tidak lagi mengandungi maklumat peribadi anda, menyimpannya dari tangan penggodam dan pencuri data. Untuk mengelap cakera keras, anda akan menggunakan Mod Pemulihan macOS terbina dalam. Tetapi sebelum anda memadamkan data, anda perlu menyediakan Mini dengan menyahaktifkan iCloud dan perkhidmatan lain di komputer. Mini anda mungkin perlu memuat turun macOS, jadi pastikan komputer anda mempunyai sambungan internet yang baik.

Sandarkan Mac Mini

Sebelum melakukan langkah lain, pastikan data pada Mac Mini anda disimpan dengan menyandarkannya ke cakera keras luaran atau peranti lain. Kegagalan daya atau gangguan lain mungkin mengganggu proses penghapusan Mini, menjadikannya dalam keadaan tidak terpakai "berebut" yang mungkin sukar dipulihkan.

Nyahaktifkan Akaun iTunes

Lancarkan aplikasi iTunes . Klik menu Akaun , kemudian klik Keizinan dan Nyahizinkan Komputer Ini . Keluar dari iTunes .

Log keluar dari iCloud

Klik menu Apple . Klik Keutamaan Sistem , klik iCloud , dan kemudian klik Keluar . Komputer akan bertanya sama ada anda mahu menyimpan salinan data iCloud anda di Mac. Klik Simpan Salinan .

Log keluar dari iMessage

Untuk pengguna OS X Mountain Lion atau yang lebih baru, log keluar dari iMessage. Mesej anda tetap dapat diakses oleh peranti lain; langkah ini hanya memutuskan akaun dari Mac Mini.

Dalam aplikasi Mesej , klik menu Mesej , klik Pilihan , kemudian klik Akaun . Pilih akaun iMessage anda, kemudian klik Log Keluar .

Nyahpasang Peranti Bluetooth

Secara pilihan, keluarkan tetapan dari Mini anda dari sebarang peranti Bluetooth yang mungkin dipasangkan. Klik menu Apple dan klik Keutamaan Sistem . Klik Bluetooth . Arahkan penunjuk tetikus ke atas peranti yang anda mahu putuskan hubungannya. Satu " x butang" muncul apabila anda lakukan; klik untuk menyahpasang peranti. Setelah anda melakukan langkah-langkah ini, anda memerlukan papan kekunci dan tetikus USB berwayar untuk menggunakan Mini.

Mulakan semula Mac

Mulakan semula Mac Mini anda dan tahan kekunci Command-R semasa boot semula. Ini membuka desktop dengan tetingkap macOS Utilities di tengah. Sekiranya anda melihat skrin lain - seperti skrin masuk atau desktop biasa anda - itu bermakna anda tidak menahan Command-R secepat atau cukup lama. Cuba lagi.

Lancarkan Utiliti Disk

Apabila tetingkap Utiliti muncul. Klik Utiliti Disk di tetingkap Utiliti. Pilih Macintosh HD dan klik Padam untuk memadamkan data pada cakera keras anda.

Pasang semula Perisian macOS

Pilih Keluar dari Utiliti Disk apabila anda melihat mesej kejayaan padam. Sekarang pilih Pasang semula macOS atau Pasang semula OS X dari tetingkap Utiliti utama. Ikuti arahan untuk memilih bahasa dan menerima perjanjian lesen. Apabila sistem operasi dipasang semula, cakera keras anda bersih dan siap digunakan lagi.