Penyulitan Mesej di Android

Telefon pintar Android, seperti telefon lain, menghantar pesanan teks dalam teks biasa. Mesej teks dapat dipintas dan dibaca di rangkaian. Mesej teks juga dapat dibaca oleh siapa saja yang mempunyai akses ke salah satu telefon, termasuk pencuri telefon. Sekiranya anda ingin menghantar mesej sulit dan selamat di telefon Android anda, anda boleh menggunakan aplikasi penyulitan mesej pihak ketiga. Aplikasi penyulitan mengenkripsi mesej keluar anda menggunakan kata laluan. Hanya penerima dengan kata laluan yang dapat membaca mesej tersebut. Mesej muncul sebagai teks yang tidak masuk akal dan tidak masuk akal kepada sesiapa sahaja tanpa kata laluan.

1

Buka aplikasi Android Market pada peranti anda dan pasang aplikasi Rahsia Mesej. Masukkan kunci rahsia ke dalam kotak Kunci Rahsia di bahagian atas layar aplikasi, ketikkan pesan yang ingin anda enkripsi ke dalam kotak Pesan, ketuk "Enkripsi" dan ketuk "Kirim melalui SMS" untuk mengirim pesan yang dienkripsi. Anda juga boleh menghantar mesej yang dienkripsi melalui e-mel, Facebook atau Twitter. Penerima boleh menggunakan kunci rahsia dan aplikasi atau laman web Mesej Rahsia untuk menyahsulitkan dan membaca mesej tersebut.

2

Pasang SMS yang Tidak Terputus dari Android Market. Buka SMS Tidak Terputus dan tetapkan kata laluan enkripsi, yang dikenali sebagai kunci cipher dalam aplikasi. Ketikkan pesan ke dalam kotak Type Your Plain Text Message, ketuk "Encrypt" dan ketuk "Kirim sebagai SMS" untuk mengirim pesan. Anda juga boleh menghantar mesej melalui e-mel atau menghantarnya di Facebook. Sekiranya penerima mempunyai SMS yang Tidak Dapat Dipecahkan, aplikasi akan secara automatik memberi tahu penerima apabila mesej yang dienkripsi tiba dan meminta kata laluan kepadanya.

3

Lancarkan Android Market dan pasang SMS Jubah. Buka aplikasi SMS Jubah dan ketuk "Mesej Baru" untuk menulis mesej baru. Masukkan nombor telefon penerima, kata laluan enkripsi anda dan pesan ke dalam bidang teks di layar, kemudian ketuk "Enkripsi dan Kirim" untuk mengirim pesan yang dienkripsi. Penerima memerlukan SMS Jubah untuk memasukkan kata laluan penyulitan dan melihat mesejnya.