Cara Menukar XLR ke Excel

Apabila anda membuat dan menyimpan spreadsheet menggunakan Microsoft Works, fail tersebut disimpan sebagai fail XLR. Jenis fail ini khusus untuk Microsoft Works, dan banyak versi Microsoft Excel tidak dapat memahami fail tersebut. Walau bagaimanapun, versi terbaru Microsoft Excel dapat mengenali dan membuka spreadsheet XLR, jadi anda boleh menggunakan Excel untuk menukar fail XLR menjadi salah satu yang dapat dibuka oleh program Excel mana pun.

1

Cari fail XLR pada komputer Windows 7 anda. Klik kanan fail dan pilih "Buka Dengan." Pilih pilihan "Microsoft Excel" dari senarai program yang disarankan dan klik "OK." Excel kini akan membuka dan memaparkan hamparan.

2

Klik pada tab "Fail" di bahagian atas skrin dan pilih "Simpan Sebagai" dari senarai pilihan.

3

Taipkan nama yang anda inginkan untuk fail ke dalam bidang "Nama Fail". Klik anak panah drop-down di sebelah "Save as Type" dan pilih format fail yang anda inginkan. Sekiranya anda mahu fail tersedia untuk semua versi Excel, kembali ke Excel '97, pilih pilihan "Excel 97-2003 Workbook". Sekiranya anda hanya memerlukan fail untuk berfungsi dengan Excel 2007 atau lebih baru, pilih "Buku Kerja Excel."

4

Pilih folder di mana anda mahu fail yang ditukar berada dari kawasan Explorer kecil di bahagian atas tetingkap Save As. Klik "Simpan" untuk menyimpan fail XLR sebagai fail Excel.