Cara Membuat Tajuk yang Boleh Diurutkan di Excel

Program hamparan Excel Microsoft mengandungi banyak ciri yang membolehkan anda membuat dokumen yang lengkap dan terperinci. Anda mungkin menggunakan alat untuk melakukan tugas yang serupa dengan program produktiviti Office lain, seperti mengedit teks, gambar dan objek lain. Rumus pra-format, seperti AUTOSUM dan RATA-RATA, boleh digunakan untuk melakukan pengiraan sederhana atau rumit. Fungsi lain yang mungkin digunakan adalah fungsi penapis yang memungkinkan anda menyusun rentang data menggunakan tajuk lajur.

1

Lancarkan Excel dan buka hamparan yang mengandungi data yang ingin anda susun. Pastikan lajur data yang anda mahu urutkan. Sekiranya tidak, pilih baris atas. Klik tab "Rumah" dan cari kumpulan "Sel". Klik butang "Sisipkan" dan pilih pilihan "Masukkan Baris Lembaran". Ketikkan nama tajuk di sel atas setiap lajur, misalnya "Nama," "Alamat" dan "Nombor Telefon."

2

Sorot baris yang mengandungi tajuk yang ingin anda susun. Anda juga boleh memilih julat sel yang mengandungi tajuk, bukan keseluruhan baris.

3

Klik tab "Data" dan cari bahagian "Urutkan & Tapis". Klik butang "Tapis". Perhatikan bahawa setiap tajuk akan mempunyai anak panah drop down kecil di sebelah kanan sel. Klik bahagian atas lajur yang ingin anda urutkan dan gunakan butang "Urutkan" yang sesuai dari bahagian Susun & Tapis.