Objektif Pengurusan Penyelenggaraan

Pengurusan penyelenggaraan adalah mengenai menjaga sumber daya syarikat supaya pengeluaran berjalan dengan berkesan dan tidak ada wang yang dibazirkan kerana tidak cekap. Terdapat banyak program perisian yang membantu proses ini, dan terdapat beberapa objektif yang harus dicapai oleh pengurus penyelenggaraan. Objektif ini adalah untuk mengawal kos, menjadwalkan kerja dengan baik dan efisien, dan memastikan syarikat mematuhi semua peraturan.

Pengurusan penyelenggaraan sangat penting dalam sebuah syarikat. Sebenarnya, ini sebahagiannya menentukan kejayaan jangka panjang syarikat kerana sumber daya yang tidak diselenggara dengan baik dapat menghentikan operasi, dan boleh menyebabkan syarikat kehilangan wang.

Seorang pengurus penyelenggaraan harus mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai proses syarikat dan harus mengetahui proses mana yang paling penting untuk kejayaan syarikat. Pengetahuan itu akan membantu pengurus penyelenggaraan menjadualkan perkara seperti pembaikan mengikut urutan keutamaan, dan akan memperuntukkan sumber terlebih dahulu untuk aktiviti penyelenggaraan yang paling penting. Seorang pengurus penyelenggaraan yang tidak melakukan pekerjaannya dengan baik dapat menempatkan perusahaan itu dalam sup panas, dalam hal penjadualan, biaya, dan kepatuhan peraturan.

Kawalan Kos dan Penganggaran

Ini mungkin objektif terpenting dalam pengurusan penyelenggaraan. Bagaimanapun, ia tidak sepenuhnya di bawah kawalan pengurus penyelenggaraan. Biasanya, pengurus penyelenggaraan bekerja dengan anggaran tetap yang ditetapkan oleh syarikat. Mereka perlu mencari cara yang paling bijaksana untuk memperuntukkan belanjawan ini ke pelbagai bahagian kos penyelenggaraan dan mencari jalan untuk membuat semuanya berfungsi.

Walau bagaimanapun, kawalan kos masih penting kerana beberapa kos akan lebih baik menggunakan dana syarikat daripada yang lain. Pertimbangkan, sebagai contoh, keadaan di mana pengurus penyelenggaraan perlu membeli alat ganti untuk beberapa peralatan di kilang. Dia mungkin harus memutuskan antara bahagian yang lebih murah yang tidak tahan lama dan yang lebih tahan lama, tetapi bahagian yang lebih mahal.

Penjadualan Kerja dan Peruntukan Sumber

Penjadualan adalah mengenai memperuntukkan sumber masa dan tenaga untuk penggunaan yang paling produktif. Seorang pengurus perlu mempunyai pemahaman yang mendalam tentang bagaimana syarikat bekerja untuknya menjadwalkan dengan betul, kerana ini akan membantunya menentukan tahap keutamaan dari aktiviti yang berbeza. Pertimbangkan keadaan di gudang yang khusus untuk bekalan kertas di mana trak penghantaran dan forklift masing-masing memerlukan penyelenggaraan.

Sekiranya pengurus penyelenggaraan mengutamakan trak penghantaran, maka bekalan kertas dapat sampai kepada pelanggan tepat pada waktunya. Sementara itu, memindahkan kertas di gudang akan menjadi tugas yang sukar, kerana forklift tidak akan berfungsi pada masa itu. Namun, jika forklift diutamakan, maka sebaliknya akan berlaku. Pengurus perlu mengetahui aktiviti mana yang harus diutamakan untuk hasil yang optimum.

Pematuhan dengan Peraturan

Tugas penyelenggaraan harus dilakukan dengan cara yang sesuai dengan peraturan di semua tingkat, termasuk di tingkat lokal, negeri dan persekutuan. Nampaknya penyelesaian yang lebih murah untuk menyerahkan satu pekerja kepada sebilangan peralatan, walaupun undang-undang menyatakan bahawa dua pekerja harus ditugaskan untuk peralatan tersebut atas alasan keselamatan. Dalam hal ini, undang-undang akan diutamakan. Pengurus penyelenggaraan harus mengikuti perkembangan terkini semua peraturan yang relevan untuk mengelakkan undang-undang.