Hak Pekerja di Tempat Kerja Mengenai Penyalahgunaan Kata Kerja

Cukup sukar untuk mengalami penderaan lisan dari orang asing di kereta api atau di pasar yang sibuk. Penganiayaan lisan bahkan lebih merupakan satu cabaran apabila ia dilakukan oleh rakan sekerja atau penyelia, seseorang yang mesti anda hubungi untuk mencari nafkah. Sebagai pemilik perniagaan, melindungi pekerja daripada serangan secara lisan melibatkan proaktif.

Kemungkinan Disalahgunakan

The Workforce Bullying Institute mengeluarkan laporan pada tahun 2017 yang menunjukkan bahawa 19 peratus pekerja AS meminta melaporkan bahawa mereka telah dibuli semasa bekerja. Salah satu bentuk buli yang paling biasa adalah penderaan lisan. Walaupun negarawan Rom Seneca mendakwa bahawa "semua kekejaman itu berpunca dari kelemahan," yang dapat menjadi ketenangan bagi seorang pekerja yang dianiaya. Terserah anda sebagai pemimpin perniagaan untuk mencari jalan untuk menghentikan penyalahgunaan lisan.

Ketahui Apa yang Perlu Dicari

Penyalahgunaan lisan paling sering mempunyai kekananan atau berada dalam kedudukan kepemimpinan yang memberikan kedudukan yang lebih besar dalam syarikat. Dia mungkin telah membuat "pagar betis" miliknya, sekumpulan rakan yang memerhatikannya ketika dia melakukan penyalahgunaan. Orang ini merasa baik terhadap dirinya hanya apabila dia membuat orang lain merasa tidak enak.

Itu mungkin bermaksud memberi seseorang lidah secara lisan untuk kesalahan kecil atau hanya bercakap dengan orang lain dalam usaha untuk memecahkan orang itu. Rakan-rakannya tidak akan menghadapinya kerana takut menjadi sasarannya. Kali pertama anda mendengar bahawa pekerja ini telah menganiaya seseorang secara lisan, anda mungkin akan terkejut. Kemungkinannya, dia menawan di hadapan anda ketika dia berusaha untuk bertubuh tinggi di syarikat itu.

Perlindungan Pekerja dari Penyalahgunaan Kata Kerja

Tidak seperti kebanyakan negara dunia pertama, pada masa ini tidak ada undang-undang persekutuan atau negeri yang ditulis untuk melindungi pekerja AS daripada penderaan lisan. Walau bagaimanapun, kegagalan mengatasi tingkah laku pekerja yang kasar boleh menyebabkan anda besar.

Di bawah peraturan dari Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan persekutuan, atau OSHA, anda sebagai pemilik perniagaan boleh dipertanggungjawabkan kerana tidak memberi pekerja tempat kerja yang selamat dan sihat kepada pekerja. Seorang pekerja yang berhadapan dengan penderaan lisan dapat dengan adil mendakwa bahawa penyalahgunaan itu mengganggu kemampuannya untuk menjalankan tugas hariannya. Anda boleh dipertanggungjawabkan untuk mengekalkan perkhidmatan pekerja yang secara kasar menganiaya pekerja lain.

Intervensi dan Akibat Proaktif untuk Ketidakpatuhan

Garis pertahanan pertama pekerja yang dianiaya harus berada dalam syarikat anda. Semua pekerja perlu tahu bahawa mereka mempunyai hak untuk memberitahu penyelia mereka, wakil sumber manusia atau anda ketika mereka dianiaya secara lisan. Sama seperti di sekolah rendah, kebanyakan pengganggu memilih orang yang tidak akan melawan. Setelah pekerja diberi amaran bahawa tingkah lakunya tidak akan ditoleransi, dia boleh berhenti.

Malangnya, dalam usaha menyelamatkan wajah, tingkah laku kasarnya dapat meningkat atau dia mungkin mencari cara lain untuk menghukum mangsa yang asal. Tidak peduli betapa berharganya penyalahgunaan itu untuk syarikat anda, terserah kepada anda untuk menuntut tingkah laku yang baik, dengan akibat tidak mematuhi.

Hak Undang-Undang Pekerja

Sekiranya seorang pekerja yang telah dianiaya secara lisan tidak dibantu secara memadai di tingkat perusahaan, dia boleh mengupah peguam untuk membawa kesnya ke pengadilan. Walaupun tanpa undang-undang yang tepat mengenai buku-buku yang menangani masalah ini, piawaian OSHA nampaknya cukup menggigit untuk mendapatkan perhatian pengadilan.

Sebagai contoh, Mahkamah Agung Indiana pada tahun 2008 memberikan seorang jururawat $ 325,000 untuk tuntutannya mengenai penyusupan tekanan emosi dan serangan yang disengaja setelah dia ditengking oleh pakar bedah. Setelah anda mendengar sedikit penyalahgunaan yang berlaku dalam perniagaan anda, anda menjadi sebahagian daripada masalah. Anda mesti mengatasinya atau bersiap sedia untuk menjawab kegagalan anda berbuat demikian.