Definisi Peningkatan Produktiviti

Produktiviti adalah konsep utama dalam ekonomi moden dan ukuran prestasi perniagaan yang penting. Ia juga sangat sukar difahami ketika menentukan atau mengukur produktiviti untuk perniagaan khusus anda. Sebagai tambahan, istilah produktiviti juga biasa digunakan dalam pengertian yang lebih umum untuk merujuk kepada prestasi pekerja. Untuk menjelaskan maksud produktiviti dalam perniagaan baru, beberapa contoh berguna.

Peningkatan Produktiviti: Makna

Di permukaan, produktiviti adalah konsep langsung yang merujuk kepada jumlah output dalam perniagaan berbanding dengan jumlah input. Sebenarnya, Perpustakaan Ekonomi mendefinisikannya hanya sebagai "output per unit input."

Oleh itu, peningkatan produktiviti bermaksud menyelesaikan lebih banyak - lebih banyak output - dengan jumlah input yang sama. Lebih baik lagi, penambahbaikan terbaik dapat membolehkan perniagaan anda meningkatkan produktiviti sambil mengurangkan kos.

Mengukur Hasil dan Input

Di dunia nyata, mendokumentasikan semua input dan output yang membentuk perniagaan yang kompleks dapat membuat tugas yang mencabar. Seperti yang dinyatakan oleh Harvard Business Review (HBR), mengukur produktiviti sebenar boleh menjadi suatu cabaran, di beberapa perniagaan lebih banyak daripada yang lain.

Keluaran adalah apa yang dihasilkan oleh perniagaan - atau segmen perniagaan -. Contohnya, untuk kilang membuat kereta, outputnya semudah mengira jumlah kenderaan yang dihasilkan. Namun, tidak semua kenderaan serupa, jadi jumlahnya rumit dengan memikirkan kereta berbanding trak, model standard berbanding ciri mewah, dan sebagainya. Selalunya, penyelesaian terbaik untuk mengukur output adalah menggunakan pendapatan (penjualan) sebagai metrik utama anda. Namun, untuk apa angka penjualan, katakanlah, bahagian sumber manusia anda? Mengendalikan pengeluaran produktiviti boleh menjadi prospek yang sukar untuk beberapa bidang perniagaan.

Input juga dapat dilihat dengan pelbagai cara. Kos buruh, perbelanjaan bahan mentah, penggunaan tenaga dan overhead kemudahan semuanya dianggap sebagai input kepada perbelanjaan perniagaan anda, begitu juga perkhidmatan seperti insurans dan yuran undang-undang. HBR memberi amaran agar tidak menyederhanakan kos kepada satu item (seperti kos buruh langsung) dan membuat kes yang memahami sepenuhnya dan mendokumentasikan pelbagai kos adalah penting untuk menetapkan asas produktiviti dan, akhirnya, untuk mengukur peningkatan produktiviti.

Faktor Yang Mempengaruhi Produktiviti Meningkat

Teknologi dilihat secara meluas sebagai salah satu faktor paling mendasar yang, apabila diterapkan dengan betul, dapat menyumbang kepada peningkatan produktiviti. Sebaliknya, pelaburan dalam teknologi baru yang mahal dan tidak dapat dibuktikan boleh menjadi kesalahan yang merosakkan produktiviti keseluruhan, sekurang-kurangnya untuk jangka pendek. Penggunaan robot pada barisan pembuatan, misalnya, telah menjadi faktor penting dalam meningkatkan produktiviti keseluruhan sektor pembuatan dari masa ke masa. Tetapi pelaburan dalam robot yang berubah menjadi terlalu rumit atau terlalu rumit untuk digunakan oleh pekerja dapat mengakibatkan produktiviti di lantai kilang menurun.

Pembahagian tenaga kerja juga dapat menyumbang kepada peningkatan produktiviti yang dramatik, seperti yang ditunjukkan oleh Adam Smith hampir 250 tahun yang lalu dalam karya klasiknya, Wealth of Nations. Oleh kerana pekerja mengkhususkan diri dalam tugas tertentu, tahap output mereka cenderung meningkat seiring dengan peningkatan tahap kemahiran mereka dalam melaksanakan tugas.

Meningkatkan Produktiviti Peribadi

Sudah tentu, produktiviti juga mempunyai makna sehari-hari. Anda mungkin berusaha untuk menjadi lebih produktif di tempat kerja dengan memperbaiki tabiat harian anda. The New York Times mencadangkan anda memberi tumpuan kepada perkara berikut:

  • Tetapkan matlamat dan buat kemajuan tambahan untuk mencapainya
  • Kurangkan gangguan seperti media sosial
  • Berhati-hatilah dengan melakukan pelbagai tugas, kerana otak manusia lebih baik memusatkan perhatian pada satu pekerjaan pada satu masa