Definisi Amalan Perniagaan Lestari

Oleh kerana isu-isu seputar alam sekitar dan inisiatif lestari terus menjadi hal penting bagi perniagaan dan individu, syarikat di pelbagai industri telah mulai memperhatikan. Membangun perniagaan yang mampan memerlukan kerja dan kreativiti untuk memastikan bahawa amalan yang anda laksanakan juga masuk akal perniagaan dan kewangan yang baik.

Pengenalan

Amalan perniagaan lestari dicirikan oleh amalan mesra alam yang dimulakan oleh syarikat untuk tujuan menjadi organisasi yang lebih lestari. Syarikat-syarikat ini bertujuan untuk mengurangkan jejak persekitaran mereka melalui inisiatif yang mengurangkan sisa, pengawasan alam sekitar yang buruk dan amalan persekitaran yang tidak beretika yang menawarkan tahap kelestarian yang berkurang dalam amalan syarikat. Amalan perniagaan lestari berbeza antara industri dan selalunya khusus untuk jenis syarikat dan produk atau perkhidmatan yang dihasilkannya.

Sejarah

Menurut Projek Skala Lestari, syarikat perindustrian dan proses pengeluaran mereka yang mencemarkan - terutamanya bagi syarikat yang membakar arang batu untuk memastikan kilang terus berjalan - pada abad ke-20 telah mempengaruhi lingkungan secara keseluruhan. Pada akhir tahun 60-an dan awal tahun 70-an, entiti pemerintah memberi tekanan kepada perniagaan secara umum untuk "membersihkan tindakan mereka," terutamanya kerana kesan buruk terhadap kesihatan manusia kerana amalan perniagaan yang buruk terhadap alam sekitar menjadi lebih jelas.

Proses

Amalan perniagaan lestari mungkin berbeza di antara syarikat, yang bermaksud tidak ada proses yang sama. Sebilangan syarikat mungkin melakukan proses penagihan tanpa kertas untuk menunjukkan komitmen terhadap keberlanjutan, sementara yang lain mungkin menjadikan pertimbangan alam sekitar sebagai bagian dari kriteria untuk melakukan perniagaan dengan syarikat lain. Pengurangan tenaga, proses pengeluaran yang lebih bersih dan pengurangan sisa semuanya dianggap sebagai amalan perniagaan yang mampan.

Pertimbangan

Kerana baik pulih besar dari segi kesinambungan bagi sebuah syarikat boleh memakan biaya dan memakan masa, lebih baik anda memulakan usaha kecil, kecuali syarikat anda mempunyai sumber kewangan untuk melakukan sebaliknya. Pergi tanpa kertas atau pasang lampu dan tingkap yang menjimatkan tenaga di pejabat anda, sebelum menangani masalah seperti sisa pengeluaran atau peralihan ke sumber tenaga yang boleh diperbaharui untuk menjalankan syarikat anda. Semakin banyak inisiatif yang berjaya anda jadikan bahagian prosedur operasi standard syarikat anda, semakin mampan anda dapat menjadi sebenarnya.