Bagaimana Memulakan Perniagaan Memelihara Anjing

Menjalankan perniagaan pembiakan anjing tidak mudah. Memulakan perniagaan jenis ini memerlukan pelaburan masa dan usaha yang besar serta wang untuk anjing, pelesenan dan penjagaan doktor haiwan. Perniagaan ini boleh bermanfaat sekiranya anda menyukai baka tertentu dan mempunyai kesabaran untuk mengembangkan perniagaan anda secara beransur-ansur.

 1. Kaji baka anjing tertentu yang anda minati. Anda boleh melakukannya melalui laman web persatuan pembiakan, laman web penggemar anjing dan buku. Sekiranya anda dapat mencari penternak anjing yang bersedia membimbing anda, bekerja dengannya mungkin bermanfaat.

 2. Teliti undang-undang di kawasan anda dengan menghubungi jabatan lesen dan pemeriksaan di bandar anda atau pejabat kerani daerah. Anda mungkin memerlukan lesen atau izin khas untuk membiakkan anjing atau menyimpan lebih dari sebilangan kecil di harta tanah anda. Beberapa bidang kuasa juga memerlukan anda mendaftar sebagai kennel. Tentukan apakah anda memerlukan persetujuan pengezonan jika rumah atau harta tanah anda tidak didaftarkan untuk kegunaan perniagaan.

 3. Memohon lesen perniagaan umum, yang diperlukan di banyak wilayah walaupun anda telah memperoleh izin yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan pembiakan.

 4. Dapatkan insurans penternak anjing untuk melindungi anda sekiranya anjing anda sakit atau cedera atau menyerang seseorang atau anjing lain. Polisi juga boleh memberikan faedah kematian anjing serta kerosakan harta benda dan peralatan.

 5. Tentukan sama ada anda akan membeli anjing betina, anjing jantan atau kedua-duanya. Sekiranya anda mempunyai kedua-duanya, anda tidak perlu risau untuk merundingkan kontrak dengan penternak lain atau berurusan dengan penghantaran air mani. Sekiranya anda memelihara anjing jantan, anda tidak akan mempunyai tanggungjawab kewangan dan komitmen masa untuk menjaga wanita hamil dan akhirnya, anak anjingnya. Namun, Anda mungkin menikmati memiliki betina, memerhatikan mereka melahirkan dan menjaga anak anjing mereka.

 6. Beli anjing anda, pilih anjing yang memenuhi standard keturunan, yang merupakan keterangan bertulis mengenai garis panduan untuk jenis anjing tertentu. Anjing dewasa yang telah memenangi kejuaraan dalam pertunjukan dan bebas daripada masalah kesihatan membuat pilihan yang baik. Sekiranya anda membesarkan anak anjing, minta mereka bersaing dalam pertunjukan ketika mereka dewasa. Anjing yang memenangi kejuaraan mungkin lebih memerlukan pembiakan.

 7. Pilih pasangan untuk anjing anda dengan berhati-hati. Mereka mestilah pemarah, sihat dan ukuran pelengkap. Sekiranya anda memiliki anjing dari kedua-dua jantina, mencari pasangan mungkin tidak akan menjadi masalah. Sekiranya anda perlu mencari jodoh, menerbitkan buletin, majalah dan laman web boleh menjadi sumber berguna.

 8. Buat kontrak untuk digunakan dengan penternak lain. Ia harus merangkumi syarat-syarat untuk menangani kegagalan hamil dengan segera dan menentukan jumlah anak anjing yang akan diterima oleh setiap orang.

 9. Petua

  Masa yang berhati-hati sangat penting semasa anda menjalankan perniagaan pembiakan. Periksa tahap progesteron wanita untuk meramalkan bila kemungkinan dia akan hamil. Lonjakan hormon bermaksud masa untuk pembiakan sudah dekat.