Apakah Peranan Penganalisis Sumber Manusia?

Penganalisis sumber manusia mengumpulkan dan mengkaji maklumat yang berkaitan dengan pekerjaan, isu dan kos yang mempengaruhi syarikat mereka. Banyak penganalisis SDM menggunakan program sistem maklumat sumber manusia. HRIS adalah pakej perisian komputer yang membantu para profesional ini menguruskan data mereka dengan lebih cekap dan tepat. Penganalisis SDM biasanya diharuskan memiliki ijazah sarjana muda dalam perniagaan atau sumber manusia.

Kemahiran yang diperlukan merangkumi kemampuan analisis, komunikasi dan organisasi. Mereka mempunyai beberapa peranan penting dalam organisasi kecil.

Menyusun Maklumat Gaji

Beberapa penganalisis SDM mengumpulkan statistik gaji untuk tajuk pekerjaan tertentu. Mereka kemudian bekerja dengan pengurus HR dalam menetapkan julat gaji untuk jawatan terbuka. Orang lain mungkin lebih pakar dalam memilih, menemubual dan mengambil pekerja baru. Mereka mungkin menganalisis mana, jika ada, ujian keperibadian atau kemahiran diperlukan untuk memilih calon dengan lebih baik.

Penganalisis juga boleh mendapatkan maklumat untuk menetapkan polisi dan prosedur syarikat. Sebagai contoh, penganalisis SDM yang mengkhususkan diri dalam pampasan dan faedah dapat memastikan bahawa dasar syarikat mereka mematuhi undang-undang buruh tertentu, menurut StateUniversity.com.

Mengumpulkan Data Pekerja

Penganalisis HR syarikat kecil mungkin terlibat dalam meningkatkan program latihan pekerja atau menentukan kepuasan kerja mereka. Mereka mungkin melakukan tinjauan untuk mendapatkan maklumat tersebut. Penganalisis kemudian dapat menganalisis data dan mencadangkan cara bagi pengurus syarikat untuk meningkatkan hubungan pekerja, kepuasan kerja dan semangat.

Beberapa penganalisis SDM mungkin menilai program latihan mana yang paling sesuai untuk mengembangkan kemahiran pekerja. Mereka juga dapat menganalisis alasan pekerja meninggalkan syarikat dan menggunakan maklumat tersebut untuk meningkatkan pengekalan pekerja.

Memaksimumkan Kecekapan Sumber Manusia

Banyak penganalisis SDM bekerjasama dengan pengurus sumber manusia dan pengarah dalam membuat anggaran jabatan. Semasa proses ini, penganalisis SDM dapat memastikan bahawa tanggungjawab pekerjaan tertentu diperuntukkan kepada pekerja yang sesuai. Ini membantu memastikan output dan kecekapan maksimum. Profesional ini juga dapat menentukan alat penilaian mana yang paling berkesan dalam meningkatkan prestasi.

Sebagai contoh, seorang penganalisis SDM dapat menentukan bahawa sistem "penilaian 360" berfungsi paling baik, yang merangkumi penilaian kendiri dari pekerja, wawancara dengan rakan sebaya dan penilaian penyeliaan untuk tinjauan yang lebih komprehensif. Penyelia kemudian boleh mengesyorkan pelbagai rancangan tindakan untuk meningkatkan kemahiran di mana pekerja lemah.

Pertimbangan Sumber Manusia

Penganalisis SDM di syarikat kecil dapat menentukan rancangan perubatan dan persaraan mana yang paling sesuai untuk organisasi mereka. Mereka boleh menjemput pakar perancangan faedah dan persaraan untuk bertemu dengan pekerja. Mereka kemudian dapat menganalisis pelbagai rancangan, memilih rancangan yang menjaga kos perubatan dan memaksimumkan pulangan pekerja. Penganalisis SDM juga boleh meminta pekerja mana rancangan perubatan dan persaraan yang paling sesuai untuk mereka, menggabungkan penilaian mereka dengan pilihan pekerja sebelum memutuskan rancangan.