Cara Menghapus Perlindungan Dari Fail PDF

Format Adobe PDF membolehkan perniagaan membuat dokumen dari hampir semua aplikasi dan membagikannya sama ada penerima mempunyai program yang membuat fail atau tidak. Sekiranya anda mempunyai PDF yang anda buat pada masa lalu, anda boleh menggunakannya semula untuk tujuan lain dengan beberapa pengeditan mudah dalam banyak kes. Namun, jika anda mengaktifkan ciri keselamatan untuk mencegah penyuntingan PDF dan kemudian terlupa kata laluan keselamatan, anda boleh menggunakan alat percuma di Internet untuk membuang perlindungan dari dokumen PDF yang dilindungi kata laluan anda.

1

Buka penyemak imbas Web anda dan arahkan ke laman web yang membolehkan anda membuka kunci fail PDF dan membuang izin penyuntingan untuk menghapus sekatan penyuntingan pada fail PDF yang dilindungi kata laluan. Laman web seperti PDFUnlock.com, Online2PDF.com dan Unlock-PDF.com semuanya membolehkan pengguna membuang kata laluan penyuntingan dari dokumen PDF dengan beberapa klik tetikus (pautan di Sumber).

2

Klik "Browse" atau "Select File" di laman utama laman web pembuka kunci PDF untuk memaparkan tetingkap penyemak imbas fail. Navigasi ke dan buka folder pada cakera keras anda yang mengandungi fail PDF yang dilindungi kata laluan yang ingin anda buka kunci. Sorot dan pilih nama fail dokumen PDF yang dikunci dan klik butang "Buka".

3

Klik "Crack", "Remove Password", "Remove Protection", "Unlock" atau butang lain yang serupa dengan nama di laman PDF-unlocker. Tunggu sementara laman web pembuka kunci memuat naik fail PDF yang dilindungi dari komputer anda ke pelayan laman web, menyahsulitnya dan mengeluarkan kata laluan penyuntingan. Jumlah masa yang diperlukan untuk membuang perlindungan kata laluan dari fail PDF bergantung pada ukuran fail. Untuk fail yang lebih kecil, laman web harus memuat naik dan mendekripsi fail dalam satu atau dua minit. Untuk dokumen PDF yang lebih besar, proses muat naik dan penyingkiran kata laluan boleh memakan masa hingga satu jam atau lebih bergantung pada kecepatan sambungan Internet anda.

4

Klik "Muat turun", "Muat turun Versi Tidak Berkunci" atau "Muat turun PDF Tidak Dilindungi" atau pautan lain yang serupa di laman web buka kunci. Selepas anda mengklik pautan muat turun yang sesuai, klik "OK" atau "Simpan" di tetingkap pop timbul penyemak imbas dan kemudian pilih folder pada cakera keras anda untuk menyimpan versi baru dari fail PDF yang tidak terkunci. Klik "OK" atau "Simpan" untuk memuat turun fail PDF yang tidak dilindungi dan simpan ke folder yang dipilih di komputer anda.

5

Lancarkan aplikasi pembuatan PDF atau penyuntingan PDF seperti Adobe Acrobat atau Foxit (pautan dalam Sumber) dan kemudian buka versi baru fail PDF yang tidak dikunci dalam program ini.

6

Tukar teks, nama bidang atau lakukan pengeditan lain ke fail PDF yang tidak dilindungi yang diperlukan. Klik "Fail" dan kemudian "Simpan" untuk menyimpan versi dokumen PDF yang diedit.