Lebar Maksimum Posting Gambar Tumblr

Fungsi reblogging ringkas Tumblr menjadikannya platform perkongsian gambar yang berkesan. Mengetahui spesifikasi gambar Tumblr lebih awal menjadikan pengeposan gambar, GIF dan gambar anda lebih mudah. Tumblr membolehkan gambar nonGIF selebar 1280 piksel. Namun, ia mengesyorkan agar semua gambar yang dimuat dengan lebar tidak lebih dari 500 piksel, untuk mengelakkan pengubahan saiz automatik. Sekiranya gambar anda berada di bawah lebar maksimum tetapi anda masih menghadapi masalah memuat naik, periksa ukuran dan format fail gambar.

Lebar Maksimum Foto

Lebar maksimum gambar yang bukan animasi GIF adalah lebar 1280 piksel untuk Tumblr. Sekiranya gambar anda lebih besar daripada 1280 piksel, anda akan menghadapi masalah memuat naik. Tumblr mengesyorkan memuat naik gambar selebar 500 piksel untuk mengelakkan pengukuran semula secara automatik kerana banyak tema blog Tumblr menyokong 500 x 700 piksel. Anda dapat mengurangkan lebar gambar anda dengan mengeditnya dalam program penyuntingan foto seperti Photoshop.

Lebar Maksimum GIF Animasi

Lebar maksimum GIF animasi yang dimuat naik ke Tumblr adalah lebar 500 piksel. Sekiranya GIF animasi anda lebih besar daripada 500 piksel, anda akan menghadapi masalah dengan memuat naik atau animasi GIF anda di Tumblr.

Saiz Fail Gambar Maksimum

Sekiranya lebar gambar anda di bawah maksimum, tetapi anda masih menghadapi masalah dengan memuat naik foto atau animasi GIF ke Tumblr, periksa ukuran fail gambar anda. Untuk gambar yang bukan animasi GIF, Tumblr memerlukan fail berukuran 10MB atau lebih kecil. Untuk GIF animasi, Tumblr memerlukan fail berukuran 1MB atau lebih kecil. Anda boleh mengubah ukuran gambar anda menggunakan program penyuntingan foto seperti Photoshop, yang popular, tetapi mahal. Paint adalah program percuma yang disertakan dengan Windows, dan GIMP adalah program sumber terbuka yang boleh dimuat turun secara percuma.

Format Fail yang Disokong

Sekiranya lebar dan ukuran gambar anda berada di bawah maksimum, tetapi anda masih menghadapi masalah memuat naik gambar anda ke Tumblr, periksa jenis fail gambar anda. Tumblr hanya menyokong format JPG / JPEG, PNF, BMP, dan GIF. Anda boleh menukar jenis fail gambar anda ke format yang disokong menggunakan program penyuntingan foto seperti Photoshop atau Microsoft Paint; semasa menyimpan gambar dalam program penyuntingan foto, pilih JPG / JPEG, PNF, BMP, atau GIF sebagai jenis fail.