Cara Mengira Nisbah Liputan Peruntukan Kerugian Pinjaman

Bank dan kesatuan kredit menjalankan perniagaan meminjamkan wang kepada individu, keluarga dan perniagaan. Tetapi tidak setiap pinjaman dibayar sepenuhnya; sebenarnya, banyak bank memberi pinjaman kepada peminjam yang berisiko dengan mengenakan kadar faedah yang tinggi. Untuk menstabilkan pendapatan dan tetap larut dalam masa-masa buruk, bank menganggarkan kerugian dan berusaha untuk menyimpan modal yang cukup untuk menyerap penghapusan masa depan.

Anggaran Kerugian: Rizab Kerugian Pinjaman

Rizab kerugian pinjaman adalah akaun kunci kira-kira yang mewakili anggaran terbaik bagi kerugian pinjaman masa depan. Anggaplah bahawa bank memberikan pinjaman lima tahun $ 500,000 ke stesen minyak di komunitinya. Sekiranya satu tahun kemudian peminjam menghadapi masalah kewangan, bank akan membuat peruntukan kerugian pinjaman. Sekiranya bank yakin pelanggan hanya akan membayar balik 60 peratus daripada jumlah yang dipinjam, bank akan mencatatkan peruntukan kerugian pinjaman sebanyak $ 200,000 ((100 peratus - 60 peratus) x $ 500,000).

Kerugian Sebenar: Pengecualian Bersih

Beberapa waktu selepas membuat peruntukan kerugian pinjaman untuk pinjaman yang membimbangkan, bank akan mengetahui berapa banyak yang sebenarnya dapat dibayar oleh peminjam. Pada masa itu bank akan mencatatkan caj bersih - jumlah pinjaman yang tidak akan dilunaskan.

Dalam contoh sebelumnya, anggap bank hanya dapat mengumpulkan $ 100,000 dari stesen minyak. Dalam keadaan ini, caj bersih akan sama dengan $ 400,000 - jumlah yang lebih besar daripada peruntukan kerugian pinjaman asal.

Nisbah Liputan Peruntukan Kerugian Pinjaman

Nisbah perlindungan peruntukan kerugian pinjaman adalah petunjuk bagaimana dilindungi bank daripada kerugian di masa hadapan. Nisbah yang lebih tinggi bermaksud bank dapat menahan kerugian masa depan dengan lebih baik, termasuk kerugian yang tidak dijangka di luar peruntukan kerugian pinjaman. Nisbah dikira seperti berikut: (pendapatan sebelum cukai + peruntukan kerugian pinjaman) / pengecualian bersih.

Dalam contoh sebelumnya, anggaplah bahawa bank melaporkan pendapatan sebelum cukai sebanyak $ 2,500,000 bersama dengan peruntukan kerugian pinjaman $ 800,000 dan caj bersih $ 500,000. Nisbah perlindungan peruntukan kerugian pinjaman akan sama dengan 6,6 ($ 2,500,000 + $ 800,000) / $ 500,000.

Wawasan Ke arah Ekonomi

Peruntukan kerugian pinjaman bukan sahaja penting bagi bank tetapi juga komuniti perniagaan yang lebih luas. Pada masa-masa ekonomi yang sukar, seperti kemelesetan AS 2007-2009, peruntukan kerugian pinjaman dan pelunasan bersih meningkat ketika peminjam berjuang untuk membayar hutang mereka. Apabila ekonomi kemudian stabil, metrik ini semakin hampir ke tahap prasyarat mereka. Oleh itu, peruntukan kerugian pinjaman dan pengecualian bersih dapat berfungsi sebagai petunjuk berguna bagi kesihatan ekonomi secara keseluruhan.