Cara Membuat Font kabur di Word

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Word untuk membuat brosur, laporan atau jenis dokumen lain untuk dikongsi dengan pelanggan, pelanggan atau rakan sekerja, anda boleh memasukkan kesan teks untuk menjadikan kata atau frasa tertentu menonjol. Word 2010 merangkumi kesan cahaya yang menjadikan sebarang fon kelihatan sedikit kabur. Anda boleh memilih dari beberapa variasi cahaya dan bahkan menggunakan warna khusus jika anda mahu fon sesuai dengan logo anda atau aspek lain dari dokumen.

1

Mulakan Word dan buka dokumen di mana anda ingin mengaburkan beberapa teks. Sebagai alternatif, buka dokumen baru dan taipkan teks yang ingin anda gunakan kesan kabur.

2

Pilih teks yang hendak dikaburkan dengan mengklik tetikus dan menyeret teks. Pilih keseluruhan ayat dengan menekan kekunci "Ctrl" dan mengklik di mana sahaja ayat. Klik tiga kali di mana sahaja dalam perenggan untuk memilih keseluruhan perenggan.

3

Klik pada anak panah lungsur turun "Kesan Teks" dalam kumpulan Font pada tab Laman utama pita Word. Arahkan ke "Cahaya."

4

Terapkan variasi cahaya yang telah ditetapkan dengan memilih salah satu pilihan yang dikemukakan. Klik "Pilihan Cahaya" untuk memilih tetapan dan warna tersuai.

5

Pilih variasi cahaya dari drop-down pada dialog Format Text Effect. Pilih warna dari drop-down Color atau klik "More Colors" untuk membuat warna tersuai. Tukar ukuran dan ketelusan jika dikehendaki. Klik "Tutup" untuk menerapkan perubahan fon.