Adakah Gaji Pengarah Eksekutif Bukan Untung adalah Peratusan Belanjawan?

Organisasi bukan untung menggunakan banyak formula untuk menetapkan pakej gaji dan pampasan ketua eksekutif mereka dan menjadikannya peratus daripada anggaran adalah antara formula yang paling popular. Pertimbangan tambahan ada, terutamanya memandangkan kemerosotan ekonomi, penurunan sumbangan, ukuran organisasi dan faktor lain. Sekiranya gaji pengarah bukan untung terlalu tinggi, organisasi anda mungkin menghadapi reaksi balas, dan jika terlalu rendah, anda akan menghadapi masalah untuk menarik bakat teratas. Menurut tinjauan terbaru Charity Navigator mengenai organisasi bukan untung bersaiz sederhana hingga besar, gaji rata-rata pengarah eksekutif rata-rata adalah $ 123,462.

Pertimbangan Belanjawan untuk Gaji

Sebilangan organisasi bukan untung dengan anggaran di bawah $ 1 juta menetapkan peratusan belanjawan bukan untung mereka untuk gaji pengarah eksekutif sekitar 10 peratus daripada anggaran mereka, sedangkan organisasi bukan untung besar dengan anggaran dalam puluhan juta kadang-kadang menggunakan peratusan dari 1 hingga 2.5 persen. Sebab utama untuk mengaitkan gaji pengarah eksekutif dengan anggaran adalah tanggapan bahawa gaji ED tidak semestinya membebankan organisasi. Biasanya, peraturan perundangan organisasi memerlukan dewan pengarah untuk menetapkan gaji ED, tetapi mereka juga mempunyai tanggungjawab fiskal untuk menjaga organisasi tetap bertahan. Apabila organisasi tidak mampu menarik calon terbaik, mereka mungkin beralih ke penggalangan dana untuk menawarkan gaji yang lebih baik.

Pakej Pampasan Pengarah Eksekutif

Organisasi bukan untung membuat beberapa pertimbangan ketika menawarkan gaji pengarah eksekutif. Mereka bersaing satu sama lain, dalam arti bahawa beberapa organisasi di bidang yang sama bersaing untuk mendapatkan dolar yang sama. Itu bermaksud organisasi harus menawarkan gaji yang kompetitif untuk menarik dan mengekalkan pemimpin yang paling dinamik dan agresif yang mereka dapat. Lembaga pengarah cenderung melihat gaji yang ditawarkan oleh organisasi serupa agar sesuai atau lebih baik. Bergantung pada tujuan masa depannya, dewan mungkin ingin merekrut dari industri kerajaan atau swasta. Ia perlu mendapat gaji yang lebih menarik untuk memikat barisan tersebut.

Jumlah Pakej untuk Pengarah Eksekutif

Gaji ED secara amnya adalah gambaran tentang nilai yang diharapkan organisasi akan dihasilkan oleh orang itu. Lebih-lebih lagi, gaji mesti agak seimbang dengan apa yang dibuat oleh kakitangan lain. Kedudukan teratas pada umumnya adalah had gaji lain, yang menetapkan nada untuk semua usaha merekrut. Akhirnya, wang bukanlah akhir perbincangan gaji, kerana faedah, insurans dan faedah juga memainkan peranan besar dalam memikat ED.

Garis Panduan Perundangan Mengenai Gaji

Dalam beberapa kes, undang-undang juga berperanan dalam jumlah yang dapat ditawarkan oleh organisasi nirlaba. Untuk mengelakkan pampasan yang berlebihan, undang-undang persekutuan membuat pernyataan yang agak samar-samar bahawa organisasi nirlaba harus membayar "pampasan yang munasabah," dan itu adalah jumlah yang biasanya akan dibayar untuk perkhidmatan yang sama oleh organisasi serupa. Di samping itu, beberapa negara telah melangkah untuk menerapkan peraturan tidak langsung mengenai gaji eksekutif bukan untung. Sebagai contoh, di New Jersey, mana-mana organisasi nirlaba yang menerima dana negara hanya boleh menghabiskan begitu banyak dana untuk gaji ED. Di California, organisasi bukan untung dengan anggaran operasi lebih dari $ 2 juta mesti mempunyai lembaga mereka untuk meluluskan gaji pengarah eksekutif dan ketua pegawai kewangan. Ini sudah menjadi amalan biasa,tetapi ini menandakan bahawa kerajaan semakin berminat dengan urusan bukan untung.

Pampasan Berdasarkan Merit

Alasan penting lain gaji pengarah eksekutif dikaitkan dengan anggaran organisasi adalah kerana organisasi menggunakan gaji dan anggaran untuk menetapkan penanda aras untuk prestasi ED. Gaji dan kenaikan gaji sering kali disertakan dengan mandat untuk ED membawa lebih banyak dana, sekurang-kurangnya sama dengan gajinya atau menaikkannya dengan kenaikan peratus yang dia terima. Sebagai tambahan, eksekutif mempunyai beban untuk mengetahui bahawa kenaikan gajinya juga bermaksud mengumpulkan dana tambahan untuk menambah baki gaji kakitangan. Itu semua selain membeli sumber, menjaga pejabat, dan membelanjakan wang untuk misi dan program teras.