Bagaimana Overdraf Tunai Bahan dilaporkan dalam Kunci Kira-kira?

Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin pernah mengalami perbelanjaan yang berlebihan dalam akaun cek anda dengan menulis cek lebih daripada jumlah yang ada di sana. Itu biasanya disebut sebagai "memantul" cek. Sekiranya anda mempunyai perlindungan overdraf pada akaun anda, bank anda - biasanya dengan bayaran sekitar $ 35 setiap transaksi - akan meminjamkan wang untuk menampung overdraf sehingga anda dapat membayarnya kembali.

Perniagaan tidak berbeza dengan kebanyakan orang. Kadang-kadang, perniagaan akan secara tidak sengaja (atau kadang-kadang, sengaja) menulis cek untuk lebih banyak wang daripada yang ada di akaun. Ini dapat terjadi ketika diasumsikan bahwa dana yang disetor telah membersihkan bank dan tersedia untuk digunakan, atau ketika rekonsiliasi bank tidak diperbarui dengan benar. Walau bagaimanapun, hasilnya adalah bank yang mengeluarkan penyata cerukan.

Perbezaan antara perniagaan dan individu adalah apabila individu membuat overdraf, ia dapat dilunaskan dan dilupakan. Walau bagaimanapun, perniagaan mesti melaporkan kepada pelabur dan pihak berkepentingan dengan mencatat overdraf bank dalam kunci kira-kira.

Apakah Overdraf Bank?

Cukup sederhana, overdraf bank adalah akaun dengan baki tunai negatif. Overdraf memerlukan penambahan kredit dari bank yang diberikan apabila akaun mencapai sifar. Pemanjangan kredit ini membolehkan pemegang akaun terus mengeluarkan wang walaupun akaun tersebut tidak mempunyai cukup dana untuk menampung jumlah pengeluaran.

Mari kita anggap bahawa syarikat percaya bahawa ia mempunyai $ 10,000 dalam satu akaun, tetapi kerana kesalahan perakaunan sebenarnya hanya mempunyai $ 4.000. Cek ditulis dengan harga $ 6,000, menghasilkan overdraf $ 2,000. Bank menerima cek tersebut, meliputi overdraf dan mengenakan fi serta caj faedah tinggi untuk perkhidmatan, yang semuanya akan ditunjukkan pada penyata overdraf.

Perniagaan mungkin mempunyai beberapa akaun di bank. Dalam beberapa kes ini, daripada memberikan pinjaman, bank akan memindahkan dana dari satu akaun ke akaun lain. Walaupun tidak dianggap sebagai pinjaman cerukan, bank akan mengenakan bayaran kemudahan untuk perkhidmatan ini.

Merakam Overdraf Bank dalam Neraca

Dalam perakaunan perniagaan, overdraf dianggap sebagai liabiliti semasa yang biasanya dijangka akan dibayar dalam masa 12 bulan. Oleh kerana faedah dikenakan, overdraf tunai secara teknikal adalah pinjaman jangka pendek. Dalam banyak kes, overdraf bank dapat segera diperbaiki jika syarikat membuat deposit, katakanlah, pada keesokan harinya untuk menampung jumlah overdraf. Walau bagaimanapun, jika mana-mana akaun syarikat berada dalam situasi cerukan tunai pada akhir tempoh pelaporannya, ia perlu melaporkan jumlah overdraf sebagai liabiliti jangka pendek.

Semasa menyediakan kunci kira-kira, perlakuan perakaunan overdraf bank adalah mencatat baki tunai negatif sebagai liabiliti overdraf bank semasa, yang mungkin mempunyai catatan jurnal seperti "cek yang ditulis melebihi baki tunai." Di banyak perniagaan, cek mungkin ditulis untuk mengurangkan akaun yang perlu dibayar, dan oleh itu dianggap sebagai aset cerukan bank. Sudah tentu, entri liabiliti yang sama mesti mengimbangi itu, selalunya dengan keterangan "overdraf tunai."

Dalam beberapa kes, perniagaan menganggap overdraf bank dalam kunci kira-kira sebagai aset atau perbelanjaan operasi, terutama jika mereka mengharapkan untuk membayar balik dan membalikkan overdraf dengan cepat. Dalam kes ini, perlakuan perakaunan overdraf bank akan memasukkannya sebagai catatan jurnal Belum Bayar Akaun, dengan peningkatan yang bertepatan dengan jumlah kemasukan tunai ke baki.

Secara amnya, overdraf bank dalam kunci kira-kira akan dilaporkan sebagai catatan masuk bank overdraf. Ini memerlukan penyenaraiannya sebagai peningkatan aliran tunai - peningkatan sebagai aset cerukan bank - sementara juga dilaporkan di sisi lain lejar umum sebagai peningkatan liabiliti jangka pendek. Apabila pinjaman dilunaskan, kemasukan berganda overdraf bank akan dibuat untuk mengurangkan liabiliti jangka pendek dan juga penurunan aliran tunai.

Sudah tentu, sebarang faedah dan yuran yang ditunjukkan pada penyata overdraf bank perlu dilaporkan, biasanya dimasukkan sebagai perbelanjaan pada lembaran untung / rugi. Ini akan mengurangkan pendapatan dan ekuiti sebagai catatan kemasukan bank overdraf di bahagian perolehan tertahan, dan sebagai overdraf bank dalam kunci kira-kira.