Cara Membuka Dokumen WordPerfect Versi 11 dalam Microsoft Word

Microsoft Word mampu membuka banyak format file dokumen, termasuk yang dihasilkan oleh WordPerfect Versi 11. Walaupun Word akan membuka fail-fail ini, mereka mungkin tidak dapat dipaparkan dengan betul kerana perbezaan format data yang digunakan oleh WordPerfect. Sekiranya anda mengalami masalah pemformatan ini, anda atau profesional IT syarikat anda boleh memasang penapis penukaran untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Buka fail

1

Lancarkan Microsoft Word dan klik butang "Buka", atau pilih "Fail" diikuti dengan "Buka."

2

Klik menu lungsur "Jenis Fail" dan pilih "Semua Jenis Fail."

3

Navigasi melalui folder dokumen anda dan cari fail WordPerfect. Pilihnya dan klik "Buka." Microsoft Word akan menukar fail dan membukanya. Sekiranya tidak ada penapis penukaran yang ditetapkan, dokumen mungkin mengandungi kesalahan pemformatan yang berkaitan dengan ukuran teks, fon atau tata letak.

Tambahkan Penapis Penukaran Baru

1

Navigasi ke folder berikut:

C: \ Program Files \ Common Files \ Microsoft Shared \ TextConv

2

Buat folder baru di folder TextConv dan beri nama "Penyimpanan" tanpa tanda petik.

3

Salin semua dan tampal semua fail dalam folder TextConv ke dalam folder Storage.

4

Muat turun "WordConvertersForWP.zip," yang dipautkan dalam Sumber. Simpan fail ini di lokasi yang mudah dicari, sesuai di desktop atau lokasi lain yang mudah diakses.

5

Ekstrak fail dari arkib ZIP ke folder TextConv menggunakan utiliti penyahmampatan pilihan anda. Sekiranya diminta, ganti sebarang fail dalam folder TextConv.

6

Klik kanan "WordPerfect Text converter.reg" dari folder TextConv dan pilih "Gabungan" dari menu konteks.

7

Klik "Ya" apabila diminta. Ini akan mengubah penapis penukaran WordPerfect Word. Apabila anda membuka fail menggunakan arahan dari bahagian "Buka Fail", fail WordPerfect akan dibuka dengan format yang betul.