Cara Membuat Fon Komputer Lebih Besar

Penyemak imbas, penyunting teks dan aplikasi lain memungkinkan anda membuat fon lebih besar atau lebih kecil dengan mengubah tetapan dalam aplikasi tersebut. Anda mungkin perlu meningkatkan ukuran font semasa mengerjakan spreadsheet perniagaan pada monitor kecil atau menurunkan ukuran fon sambil meninjau maklumat di Web. Salah satu cara untuk mengubah ukuran fon di semua aplikasi di komputer anda adalah dengan membuat penyesuaian cepat di Panel Kawalan Windows anda. Windows tidak memberi anda kemampuan untuk menentukan ukuran fon tertentu, tetapi anda boleh menjadikannya lebih besar dan lebih kecil.

1

Klik butang Mula Windows dan kemudian klik "Panel Kawalan."

2

Klik "Penampilan dan Pemperibadian", kemudian klik "Laraskan Resolusi Skrin." Windows memaparkan skrin Resolusi Skrin yang membolehkan anda menyesuaikan paparan ruang komputer anda.

3

Klik "Jadikan Teks dan Item Lain Lebih Besar atau Lebih Kecil." Anda akan melihat tiga butang radio berlabel "Lebih kecil - 100% (Lalai)," "Sederhana - 125%" dan "Lebih besar - 150%."

4

Klik salah satu butang radio ini untuk menukar fon paparan anda ke ukuran yang diinginkan.

5

Klik "Guna." Anda mesti menutup aplikasi anda dan menghidupkan semula Windows untuk melihat saiz fon baru. Anda boleh melakukannya dengan segera atau tunggu sehingga masa yang lain untuk menutup tingkap.